Što su Bitcoin Ordinali?

Pokrenuti prošlog mjeseca, Ordinali su najnoviji projekt čiji je cilj uvesti NFT-e u Bitcoinov ekosustav.

Softverski inženjer Casey Rodarmor pokrenuo je Ordinals protokol u siječnju, omogućavajući stvaranje Bitcoin digitalnih artefakata na mreži. Oni mogu sadržavati JPEG slike i PDF-e, kao i video i audio datoteke.

Kao što Rodarmor ističe u Ordinals dokumentaciji, takvi se digitalni artefakti mogu upisati u pojedinačni satoshi, najmanju jedinicu bitcoina. Svaki BTC sastoji se od 100.000.000 satoshija.

Pojedinačni satoshiji mogu biti upisani proizvoljnim sadržajem, stvarajući jedinstvene digitalne artefakte izvorne za bitcoin, koji se mogu čuvati u BTC novčanicima i prenositi pomoću BTC transakcija.

Ono po čemu se Ordinals razlikuje od ranijih projekata jest da su digitalna sredstva upisana izravno na satoshije, bez potrebe za bočnim lancem ili tokenom. Drugim riječima, upisi su nepromjenjivi, sigurni i decentralizirani kao i sam bitcoin.

Iako su ovi BTC NFT-i trenutačno pavi hit, tehnologija je još u povojima, posebno u usporedbi s Ethereumom i Solanom, koji su imali nekoliko godina da usavrše kovanje, trgovanje i plasiranje digitalnih kolekcionarskih predmeta.

Nije iznenađujuće da su klonovi popularnih NFT projekata kao što su CryptoPunks i Bored Ape Yacht Club došli do Bitcoin blockchaina. Dana 8. veljače, jedan Ordinal Punk prodan je za 9,5 BTC-a, gotovo 215.000 dolara.

Protokol Ordinals omogućili su SegWit i Taproot, Bitcoinove mrežne soft fork nadogradnje iz 2017., odnosno 2021. godine. Ipak, pojava Ordinala nije prošla bez kontroverzi, pogotovo kod Bitcoin purista.

Neki značajni Bitcoineri poput izvršnog direktora Blockstreama, Adama Backa, nedavno su izrazili svoje protivljenje Ordinals protokolu, sugerirajući da on odstupa od svrhe Bitcoina kao peer-to-peer sustava elektroničke gotovine.

Ordinali pogurali broj non-zero BTC adresa na rekordne razine

SEC planira restriktivne promjene za kripto tvrtke