Što je Ethereum?

U svojoj srži, Ethereum je decentralizirana globalna softverska platforma koju pokreće blockchain tehnologija. Najčešće je poznat po svojoj izvornoj kriptovaluti, etheru ili ETH. Ethereum može koristiti svatko za stvaranje bilo koje zaštićene digitalne tehnologije. Ima token dizajniran za korištenje u blockchain mreži, ali ga također mogu koristiti sudionici kao metodu plaćanja za rad obavljen na blockchainu.

Ethereum je dizajniran da bude skalabilan, programabilan, siguran i decentraliziran. To je blockchain po izboru programera i poduzeća koji stvaraju tehnologiju temeljenu na njemu kako bi promijenili način na koji mnoge industrije funkcioniraju i način na koji živimo u svakodnevnom životu. Izvorno podržava pametne ugovore, ključni alat iza decentraliziranih aplikacija. Mnoge aplikacije za decentralizirano financiranje (DeFi) i druge aplikacije koriste pametne ugovore u kombinaciji s blockchain tehnologijom.

Ethereum, kao i druge kriptovalute, uključuje blockchain tehnologiju. Zamislite vrlo dugačak lanac blokova. Sve informacije sadržane u svakom bloku dodane su svakom novostvorenom bloku s novim podacima. Kroz mrežu se distribuira identična kopija blockchaina. Taj blockchain potvrđuje mreža automatiziranih programa koji postižu konsenzus o valjanosti informacija o transakciji. Ne mogu se napraviti nikakve promjene u blockchainu, osim ako mreža ne postigne konsenzus. To ga čini vrlo sigurnim.

Konsenzus se postiže korištenjem protokola koji se naziva mehanizam konsenzusa. Ethereum koristi protokol proof-of-work, gdje mreža sudionika pokreće softver koji pokušava dokazati da je šifrirani broj valjan. To se zove rudarenje. Prvi rudar koji dokaže valjanost broja nagrađuje se u etheru. Na blockchainu se otvara novi blok, informacije iz prethodnog bloka šifriraju se i stavljaju u novi blok zajedno s novim podacima, a proces rudarenja počinje iznova.

Trenutačno Ethereum koristi konsenzusni protokol proof-of-work. U jednom će se trenutku premjestiti na drugi konsenzusni protokol koji se zove proof-of-stake, gdje vlasnici ETH-a ulažu određenu količinu svog ethera. Ulaganje u ether sprječava njegovu upotrebu u transakcijama. Služi kao poticaj i kolateral za privilegij rudarenja. Rudarstvo će raditi drugačije pod takvim protokolom jer neće zahtijevati da se svi na mreži natječu za nagrade. Umjesto toga, protokol će nasumično odabrati korisnike s uloženim etherom za provjeru transakcija. Ovi validatori su zatim nagrađeni u etheru za svoj rad.

Prijelaz Ethereuma na protokol proof-of-stake, koji korisnicima omogućuje potvrđivanje transakcija i kovanje novog ETH-a na temelju njihovih posjeda ethera, dio je značajne nadogradnje platforme Ethereuma. Prethodno nazvana ETH2, ta se nadogradnja sada naziva slojem konsenzusa. Nadogradnja će također dodati kapacitet Ethereumovoj mreži kako bi se podržao njezin rast, što će pomoći u rješavanju kroničnih problema zagušenja mreže koji su povećali naknade za plin.

Koja je razlika između Bitcoina i Ethereuma?

Što je Bitcoin maksimalizam?