Proof-of-Work i Proof-of-Stake razlika

Ako ste novi u svijetu kriptovaluta, vjerojatno ste čuli i za proof-of-work (PoW) i proof-of-stake (PoS). Ova su dva koncepta ključna za transakcije i sigurnost kriptovaluta. Preciznije, riječ je o dvije različite metode za provjeru valjanosti transakcija kriptovaluta.

Ako ste novi u svijetu kriptovalute, vjerojatno ste čuli i za proof-of-work (PoW) i proof-of-stake (PoS). Ova su dva koncepta ključna za transakcije i sigurnost kriptovaluta, preciznije – radi se o dvije različite metode za provjeru valjanosti transakcija kriptovalute.

PoW i PoS poznati su kao mehanizmi konsenzusa. Obje, na različite načine, pomažu osigurati da korisnici budu pošteni u transakcijama čime se smanjuju prijevare poput dvostruke potrošnje.

PoW, podrazumijeva da se provjera transakcija kriptovalute obavlja putem rudarenja. Kod PoS-a, validatori se biraju na temelju skupa pravila ovisno o “udjelu” koji imaju u blockchainu. To znači da se obvezuju zaključati određeni token kako bi imali priliku biti izabrani kao validator. U svakom slučaju, kriptovalute su dizajnirane da budu decentralizirane i distribuirane, što znači da su transakcije vidljive i potvrđene računalima širom svijeta.

Računala na mreži moraju se dogovoriti o tome što se dogodilo kako bi potvrdili transakcije. Ako računalo pokuša manipulirati ili počiniti lažne transakcije na mreži, to će biti poznato kroz javnu, nepromjenjivu prirodu blockchaina. Oba mehanizma konsenzusa imaju ekonomske posljedice koje kažnjavaju zlonamjerne aktere koji pokušavaju poremetiti mrežu.

Proof-of-work vs. Proof-of-stake: Što je bolje?

PoW podrazumijeva natjecanje između rudara u rješavanju kriptografskih zagonetki i potvrđivanju transakcije kako bi se zaradile nagrade u vidu tokena. PoS implementira nasumično odabrane validatore kako bi osigurao da je transakcija pouzdana, kompenzirajući ih također zauzvrat kriptom. Obje metode imaju jedinstvene prednosti i nedostatke.

Loše strane PoW-a

Proof-of-work zahtijeva značajnu količinu energije za provjeru transakcija. Budući da računala na mreži moraju trošiti puno energije manje je ekološki prihvatljiv.

Još jedan problem koji neki ističu je da jezbog natjecanja između rudara za nagrade uobičajeno grupiranje u bazene pa mali broj rudarskih bazena kontrolira blockchain, što je de facto vrsta centralizacije. Međutim, važno je napomenuti da se rudarski skupovi sastoje od pojedinačnih rudara ili manjih grupa rudara koji mogu slobodno iskoristiti svoju hashpower ako se više ne slažu sa smjerom većeg rudarskog bazena.

Loše strane PoS-a

Glavni problem s dokazom o udjelu je taj što zahtijeva često ogromna početna ulaganja. Morate kupiti dovoljno izvornog tokena te kriptovalute da biste se kvalificirali za validatora, što ovisi o veličini mreže. U teoriji, ljudi moraju biti bogati ili zaraditi dovoljno novca da kupe udio u mreži, što vodi do blockchaina kontroliranog od strane imućnijih pojedinaca. U teoriji, kako tržišna vrijednost kriptovaluta raste, ovaj bi se problem mogao još više potencirati.

Blockchain ulaganja ometaju industriju nekretnina

Što je Bitcoin Pizza Day?