Što su privatne kovanice?

Kriptovalute stekle su popularnost zbog nekoliko čimbenika, uključujući privatnost i anonimnost. Neke od njih pomažu korisnicima prikriti identitet i transakcije. Popularne kriptovalute orijentirane na privatnost imaju nekoliko ugrađenih značajki privatnosti, za koje se tvrdi da nude poboljšanu sigurnost ili da pomažu pri skrivanju identiteta i aktivnosti korisnika.

Posebnosti privatnih kovanica

Ponekad korisnici kriptovaluta žele kvalitete koje bi obično pronašli u stabilnim standardnim valutama poput američkog dolara. Gotovinske transakcije teško je pratiti čak i ako imate serijski broj svake novčanice koja je korištena. U situacijama u kojima je takva anonimnost poželjna ili čak potrebna može se postići sličan učinak korištenjem privatnih kovanica (privacy coins).

Svaka privatna kovanica koristi drukčiju strategiju za postizanje anonimnosti podataka o transakcijama i stanju novčanika. Općenito govoreći, takve strategije uključuju privremene adrese i dijeljenje svih transakcija na veći broj manjih. Ključne informacije o svakoj cijeloj ili djelomičnoj transakciji također se mogu pohraniti u šifriranom obliku, umjesto javno dostupne glavne knjige.

Privatne kovanice većinom funkcioniraju kao i sve druge kriptovalute. Koriste javnu blockchain mrežu za snimanje i provjeru valjanosti transakcija, a vlasnici digitalnih valuta mogu ih pohraniti u različite vrste kripto novčanika.

Međutim, privatne kovanice obavijaju te osnovne funkcije slojevima dodatne sigurnosti radi anonimnosti transakcija i/ili identiteta svih vlasnika novčanika. Uobičajene kriptovalute poput Bitcoina ili Ethereuma lako je pratiti dok se sele iz jednog digitalnog novčanika u drugi, a količina bitcoina i ethera koji se nalaze u tim novčanicima javno je poznata. Privatne kovanice služe se raznim trikovima kako bi sakrile tu informaciju.

Digitalna glavna knjiga u srcu svake kriptovalute stvara rizike koji ne postoje kod fizičkih plaćanja u gotovini. Glavna je osobina gotovine zamjenjivost, a privatne kovanice daju sve od sebe kako bi ostvarile sličan učinak.

Te iste osobine daju privatnim kovanicama mogućnost obavljanja kriminalnih aktivnosti, poput pranja novca ili plaćanja ilegalne robe i usluga. Zbog mogućnosti nezakonitih upotreba, privatne kriptovalute proglašene su nezakonitima u mnogim zakonodavstvima.

Zato neke od vodećih platformi za trgovanje kriptovalutama trenutačno ne dopuštaju kupnju ili prodaju nekih digitalnih kovanica usmjerenih na privatnost. Budući propisi mogli bi raščistiti tržište, ali bi ga mogli i još čvršće zatvoriti.

Tri najprivatnije kriptovalute

Monero je kriptovaluta koja se oslanja na proof-of-work arhitekturu sličnu Bitcoinu, gdje nove blokove podataka potvrđuje globalna rudarska mreža. Njegove se transakcije potpisuju u složenom sustavu poznatom kao prstenasti potpis (ring signature). U biti, svaka jedinstvena transakcija dolazi s digitalnim potpisima puno različitih potpisnika, od kojih je samo jedan stvarno proveo digitalni prijenos. Utvrditi koji potpis pripada kojoj transakciji preteška je zadaća za najbolje metode krekiranja koje su danas poznate.

Sličan sustav prikriva i iznos svake transakcije dijeleći ga na manje fragmente, koji se zatim spajaju zajedno s fragmentima iz različitih transakcija. Ta je značajka poznata kao povjerljiva transakcija RingCT.

Monero također stvara privremene adrese za svaku transakciju, zaštićene s dva različita privatna kriptografska ključa. Samo vlasnik obaju privatnih ključeva može vidjeti konačnu ciljnu adresu neke Monero transakcije.

Takve značajke čine gotovo nemogućim praćenje imovine koja teče kroz Monerov sustav. Ipak, svaki je potez pritom „zapisan u kamenu“ jednako sigurno kao Ethereum ili Bitcoin transakcije. Monerove značajke privatnosti obavezne su kod svih transakcija.

Privatna kovanica Zcash započela je kao izravni klon Bitcoina, s vremenom dodajući značajke za zaštitu privatnosti. Njezine značajke za povećanje privatnosti oslanjaju se na koncept koji se zove kriptografija bez spoznaja (zero-knowledge cryptography). Proces s više matematičkih koraka i s visokokvalitetnom slučajnošću generira transakcijski ključ nazvan zk-SNARK, koji se može koristiti kao dokaz transakcije bez otkrivanja bilo kakvih dodatnih informacija o njoj.

Za razliku od Monera, takvo poboljšanje privatnosti nije uvijek aktivno. Vlasnici Zcasha mogu odabrati slanje tokena u javnoj transakciji, koja dosta nalikuje običnom prijenosu Bitcoina, ili u zaštićenoj transakciji, koristeći zk-SNARK zaštitu. Zaštićene transakcije sigurne su poput Monerovih uvijek aktivnih zaštita privatnosti.

Polkadot, mreža za međulančano povezivanje, nije sama po sebi privatna kovanica. Međutim, projekt paralelnog lanca (parachaina) Phala Network dodaje značajke povjerljivosti Polkadotovim prijenosima podataka.

Polkadot služi kao „digitalno ljepilo“ koje povezuje mnoge različite blockchaine zajedno. Takvo što ima smisla kada se uzme u obzir usmjerenost sustava na pojedinačne korisnike koji ostvaruju veze i transakcije bez uključivanja posrednika i trećih strana. Danas na tržištu postoje i druge privatne kovanice, ali svi su ti projekti znatno manji.

Što je P2E?

Što su skupovi likvidnosti?