Što su međulančani mostovi?

Međulančani mostovi (cross-chain bridges), koji se često nazivaju blockchain mostovima ili mrežnim mostovima, protokoli su koji omogućavaju međusobno povezivanje različitih neovisnih blockchaina.

Važnost međulančanih mostova za DeFi

Inovacije u blockchain tehnologiji osigurale su sustav u kojem korisnici mogu jednostavno prenijeti svoju imovinu između blockchaina kako bi iskoristili jedinstvene prednosti svakog od njih, što je i prava bit međulančanih mostova.

Razvoj međulančanih mostova omogućava korisnicima premještanje imovine između lanaca blokova, ali također povećava likvidnost i mogućnost iskorištavanja tokena za aktivnosti povezane s DeFi-em. Na primjer, Bitcoin daje ulagačima stabilnije i sigurnije okruženje za pohranjivanje istoimene kriptovalute, ali prijenos vrijednosti u Ethereum blockchain omogućava ulagačima da iskoriste pametne ugovore raspoređene unutar tog okruženja.

Značajke međulančanih mostova

Jedan od najvećih problema blockchaina bio je nedostatak interoperabilnosti, to jest nemogućnost zajedničkog rada. Obično lanci blokova ne mogu međusobno komunicirati jer imaju različita pravila koja njima upravljaju. Često to može dovesti do visokih transakcijskih troškova i zagušenja.

Ali međulančani mostovi djeluju kao neutralne zone, pa korisnici među sobom mogu lako ići naprijed-natrag. Budući da korisnici imaju pristup višestrukim lancima blokova putem iste mreže, kripto iskustvo je glatko i vrlo korisno.

Lančani mostovi  zapravo su poput stvarnih mostova koji povezuju jednu cestu s drugom za slobodno kretanje vozila. Međutim, međulančani mostovi povezuju zasebne lance blokova, omogućavajući korisnicima prijenos sredstava, tokena, informacija o pametnim ugovorima i drugih oblika podataka preko platformi. Uglavnom, ako imate bitcoin, ali ga želite potrošiti kao Ethereumov ether, to možete učiniti međulančanim mostovima.

Operativnost međulančanih mostova

Međulančani mostovi funkcioniraju tako da dopuštaju korisnicima da premjeste kripto iz izvornog blockchaina u drugi blockchain s namjerom da ga koriste na novom blockchainu.

Međutim, zapravo ne možete poslati BTC na neku adresu na Ethereum mreži. Ako pokušate, vaša transakcija neće uspjeti ili, još gore, izgubit ćete svoja sredstva.

Ako negdje čujete za omotane tokene (wrapped tokens), svakako je riječ o međulančanim mostovima. Međulančani mostovi funkcioniraju tako da tokene omotaju u pametni ugovor i izdaju izvorna sredstva koja možete koristiti u drugom lancu. Na primjer, omotani BTC (wBTC) jest ERC-20 token koji koristi BTC kao kolateral. Morate položiti BTC na Bitcoin blockchain prije nego što primite wBTC tokene na Ethereum mreži.

Prednosti međulančanih mostova

1. Interoperabilnost

Najvažnija je stvar koju međulančani mostovi rješavaju problem interoperabilnosti unutar blockchain ekosustava. To u biti omogućava blockchain mrežama međusobno povezivanje ili interakciju. Međulančani mostovi omogućavaju različitim blockchain mrežama da međusobno razmjenjuju i iskorištavaju podatke i premještaju jedinstvene vrste digitalne imovine između odgovarajućih blockchaina mreža.

2. Međulančani kolateral

Ova značajka omogućava DeFi korisnicima da prenesu sredstva ili podatke iz blockchaina s malo ili nimalo dApp-a (poput Bitcoina) u drugi s robusnijim ekosustavom (poput Ethereuma, Cardana i drugih).

3. Skalabilnost

Blockchain mostovi dizajnirani su za rukovanje velikim količinama transakcija kako bi se osigurala veća skalabilnost. Skalabilnost omogućava razvojnim programerima DeFi-a da implementiraju svoje aplikacije, a korisnicima da uživaju u takvim uslugama bez odustajanja od izvorne likvidnosti lanca blokova i mrežnog učinka.

4. Bolje korisničko iskustvo

Svaka platforma ima različite prednosti unutar blockchain ekosustava: bolju sigurnost, jeftinije naknade za gorivo, bržu konačnost transakcije i drugo. Međulančani most pruža pristup alternativnim platformama, dopuštajući korisnicima da iskoriste značajke koje izvornom blockchainu možda nedostaju. Štoviše, korisnici DeFi-a mogu brže obavljati i primati mikro-transfere uz međulančane mostove, bez plaćanja visokih transakcijskih naknada. To je osobito važno za blockchain igre i iskustvo e-trgovine.

Sigurnost međulančanih mostova

Međulančani mostovi također imaju nedostatke, uključujući krađe/hakiranja i centralizaciju. Od srpnja 2021. dogodilo se više od devet velikih napada na međulančane mostove, koji su obuhvaćali više od dvije milijarde dolara.

Vitalik Buterin, suosnivač Ethereuma, izjavio je da međulančani mostovi nisu idealni jer povećavaju sigurnosne rizike u procesu prijenosa imovine. Kompromis za sigurnost događa se jer se vektori napada na sredstva povećavaju na širem mrežnom području dok se premještaju preko sve većeg broja lanaca i decentraliziranih aplikacija s različitim sigurnosnim načelima.

Drugi su problem pojedinačne točke kvara/centralizacija. Chainalysis smatra da su mostovi atraktivna meta jer često imaju središnju točku pohrane sredstava koji podupiru premoštenu imovinu na blockchain lancu primatelja.

Unatoč brojnim prednostima, učinkovit dizajn međulančanih mostova i dalje ostaje neriješen tehnički izazov.

Dnevni pregled 25.10.’22.

Muskova kupovina Twittera pri kraju