Što su skupovi likvidnosti?

Visoka likvidnost znači da je proces pretvaranja imovine u gotovinu uz sprečavanje naglih promjena cijena brz i učinkovit. Skupovi ili fondovi likvidnosti (liquidity pools) digitalne su opskrbe kriptovaluta osigurane pametnim ugovorima. Kao rezultat toga stvara se likvidnost, što omogućuje brže transakcije.

Upotreba

Skupovi likvidnosti igraju istaknutu ulogu u stvaranju sustava decentraliziranih financija (DeFi-a). Skup likvidnosti pomaže u održavanju likvidnosti na mreži nagrađujući korisnike koji skupu doprinose svojom imovinom. Takvi korisnici kao nagradu dobivaju tokene skupa likvidnosti, koji su dio naknada od trgovanja koje se odvija unutar skupa.

Postoje različite namjene takvih tokena na DeFi mreži, poput razmjena ili drugih pametnih ugovora. Tipični skup likvidnosti potiče i kompenzira svoje članove za polaganje digitalne imovine u skup. Nagrade mogu biti u obliku kriptovalute ili dijela provizija za trgovanje koje plaćaju burze na kojima udružuju svoju imovinu.

Važna komponenta skupova likvidnosti automatizirani su proizvođači tržišta (AMM). U DEX-ima se cijena imovine određuje na temelju algoritma, umjesto knjigom naloga kao na tradicionalnim burzama. Jednostavno rečeno, AMM je automatizirani protokol koji određuje cijene imovine.

Prednosti

Glavna prednost skupova likvidnosti jest da se sve razmjene u skupu odvijaju automatski pomoću pametnih ugovora. Skupovi likvidnosti modificiraju vrijednost kriptovaluta u skladu s tržišnim tečajem.

Korisnici na kripto burzama ne stječu imovinu trgovanjem. Oni dobivaju sredstva iz skupa likvidnosti koji je već financiran. Ona se proizvode iz deviznih tečajeva, stoga je proces kružan.

Važno je napomenuti da je utjecaj tržišta vrlo mali. Zahvaljujući skupovima likvidnosti više nema dobavljača koji traže dvostruko veću cijenu od tržišne niti ima kupaca koji su spremni platiti ispodprosječne popuste. Stoga se transakcije odvijaju puno lakše. Budući da su skupovi likvidnosti skupovi sredstava osiguranih pametnim ugovorom, njihove se vrijednosti stalno ažuriraju u skladu s tečajevima.

Rizici

Ignoriranje opasnosti povezanih s pametnim ugovorima može dovesti do značajnih gubitaka. Skup likvidnosti stječe vašu imovinu nakon što je prinesete. Sam ugovor može služiti kao skrbnik, iako nijedan posrednik ne upravlja vašim sredstvima. Kao rezultat toga možete trajno izgubiti svoj novac ako postoji sustavna greška poput brzog kredita.

Kada isporučite AMM likvidnost, postoji mogućnost da možete doživjeti brz gubitak. U usporedbi s „hodlingom“, takva vrsta gubitka rezultira novčanim gubitkom koji može varirati između malih i velikih volumena. Obavezno provedite temeljito istraživanje prije ulaganja u dvostrane skupove likvidnosti.

Pazite na projekte u kojima dizajneri mogu modificirati pravila skupa kako žele. Razvojnim programerima može biti dostupan izvršni kod ili drugi poseban pristup kodu pametnog ugovora. To im može dati priliku za nanošenje štete poput otuđivanja novca u skupu.

Prvi korak kod pristupanja skupu likvidnosti

Kada želite sudjelovati u skupu kripto likvidnosti, prvo morate registrirati račun na platformi po svom izboru i povezati odgovarajući novčanik kriptovaluta s platformom koja podržava pametne ugovore. Morate odlučiti o paru kriptovaluta i skupu likvidnosti u koji želite staviti svoju kripto imovinu. Zatim morate potvrditi da imate odgovarajući iznos za dva sredstva koja namjeravate položiti. Kako biste primili svoje tokene, morate položiti ta dva sredstva.

Tri najčešće korištena skupa kripto likvidnosti

Uniswap

S obzirom na veliki obujam trgovanja, dosljedno se nalazi među najboljim rješenjima na popisima svih dostupnih skupova likvidnosti. Decentralizirana razmjena ERC-20 tokena podržava podudaranje ERC-20 tokenskih ugovora u omjeru 1:1 s Ethereumovim ugovorima.

Činjenica da Uniswap vodi razmjenu otvorenog koda daje mu prednost nad konkurentima. Svaka osoba može koristiti burzu otvorenog koda za izgradnju novih skupova kripto likvidnosti za bilo koji token i bez plaćanja ikakvih naknada. Uniswapova minimalna naknada za trgovanje još je jedna značajka koja ga izdvaja kao jednog od najboljih skupova likvidnosti.

Curve Finance

Curve Finance u biti funkcionira kao decentralizirani skup likvidnosti izgrađen po principima Ethereuma, nudeći povoljne uvjete trgovanja za stabilne kovanice.

Vrijednosti Curve Financea postaju očite uz jamstvo manjeg proklizavanja (slippage) zbog nepromjenjive stabilne kovanice. Međutim, Curve je neuobičajen jer još nema izvorni token, iako bi se uskoro trebao pojaviti.

Kyber Network

Kyber Network svrstan je među najbolje skupove likvidnosti, velikim dijelom zahvaljujući poboljšanom korisničkom sučelju. DApps mogu osigurati likvidnost zahvaljujući on-chain mehanizmu likvidnosti temeljenom na Ethereumu.

KNC token ključna je komponenta kontrole Kyberovog ekosustava, kao i nagrada koje pruža Kyberova mreža. Kao rezultat toga potrošači mogu uložiti svoje KNC tokene kako bi sudjelovali u upravljanju ekosustavom i zaradili nagrade u skladu s uvjetima pametnih ugovora.

Što su privatne kovanice?

nft majmuna

NFT-ovi postaju sve češći kolateral za zajmove