Što je DEX?

Decentralizirane burze, poznate kao DEX-i, ravnopravna su tržišta na kojima trgovci kriptovalutama provode transakcije izravno, ne prepuštajući upravljanje svojim sredstvima posredniku ili skrbniku. Takve se transakcije olakšavaju upotrebom samoizvršavajućih sporazuma napisanih u kodu koji se nazivaju pametnim ugovorima.

Kako funkcionira DEX?

DEX-i su stvoreni kako bi se uklonili zahtjevi da bilo koje tijelo nadzire i autorizira trgovanja koja se provode unutar određene burze. Decentralizirane burze omogućavaju peer-to-peer (P2P) trgovanje kriptovalutama. Obično nisu skrbničke, što znači da korisnici zadržavaju kontrolu nad privatnim ključevima svojih novčanika. Trgovci zapravo stupaju u interakciju s pametnim ugovorima na blockchainu kako bi koristili DEX-e, a svaka trgovanje naplaćuje transakcijsku naknadu uz naknadu za trgovanje.

Postoje tri glavne vrste decentraliziranih burzi: automatizirani proizvođači tržišta, DEX-i knjiga naloga i DEX agregatori. Sve vrste omogućavaju korisnicima da trguju izravno jedni s drugima pomoću pametnih ugovora.

Centralizirane i decentralizirane burze

Decentralizirane burze oslanjaju se na pametne ugovore kako bi trgovcima omogućile izvršavanje naloga bez posrednika. S druge strane, centraliziranim burzama upravlja centralizirana organizacija poput banke, koja financijskim uslugama ostvaruje dobit.

Centralizirane burze čine veliku većinu obujma trgovanja na tržištu kriptovaluta jer su regulirani subjekti koji čuvaju sredstva korisnika i nude platforme jednostavne za korištenje početnicima. Neke od njih i osiguravaju položenu imovinu.

Za razliku od njih, decentralizirane burze omogućavaju korisnicima trgovanje izravno iz svojih novčanika interakcijom s pametnim ugovorima. Trgovci čuvaju svoja sredstva i odgovorni su za njihov gubitak ako pogriješe, gubitkom privatnih ključeva ili slanjem sredstava na pogrešne adrese, primjerice.

Prednosti korištenja DEX-a

Trgovanje na decentraliziranim burzama može biti skupo, osobito ako su naknade za mrežne transakcije visoke. Ipak, brojne su prednosti korištenja DEX platformi.

Centralizirane burze moraju pojedinačno provjeriti tokene i osigurati da su u skladu s lokalnim propisima prije nego što ih uvrste. Decentralizirane burze mogu uključivati ​​bilo koji token iskovan na blockchainu na kojem su izgrađene, što znači da će novi projekti vjerojatno biti navedeni na tim burzama prije nego što budu dostupni na centraliziranima.

Kada korisnici mijenjaju jednu kriptovalutu za drugu, njihova se anonimnost čuva na DEX-ima. Za razliku od centraliziranih burzi, korisnici ne moraju prolaziti kroz standardni postupak identifikacije poznat kao KYC.

Iskusni korisnici kriptovaluta koji skrbe o svojim sredstvima imaju manji rizik od hakiranja koriste li neki DEX jer takve burze ne kontroliraju njihova sredstva. Trgovci umjesto toga čuvaju svoja sredstva i komuniciraju s burzom samo kada to žele. Bude li platforma hakirana, samo pružatelji likvidnosti mogu biti ugroženi.

Rizik druge strane događa se kada druga strana uključena u transakciju ne ispuni svoj dio posla i ne ispuni svoje ugovorne obveze. Budući da decentralizirane burze rade bez posrednika i temelje se na pametnim ugovorima, takav je rizik uklonjen.

Nedostaci korištenja DEX-a

DEX-ima se može pristupiti novčanicima za kriptovalute koji mogu komunicirati s pametnim ugovorima. Ne samo da korisnici moraju znati kako koristiti takve novčanike nego moraju razumjeti i koncepte vezane uz sigurnost svojih sredstava.

Novčanici moraju biti financirani ispravnim tokenima za svaku mrežu. Bez izvornog tokena mreže druga sredstva mogu zapeti jer trgovac ne može platiti naknadu potrebnu za njihovo premještanje. Za odabir novčanika i njegovo financiranje ispravnim tokenima potrebno je specifično znanje.

Bez specifičnog znanja trgovci mogu počiniti različite pogreške koje mogu dovesti do gubitka sredstava. Povlačenje kovanica na pogrešnu mrežu, preplaćivanje transakcijskih naknada i gubitak od nestalnih gubitaka samo su neki od primjera onoga što može poći po zlu.

Pametni ugovori na lancima blokova poput Ethereuma javno su dostupni i svatko može pregledati njihov kod. Štoviše, pametne ugovore velikih decentraliziranih burzi revidiraju ugledne tvrtke koje pomažu u zaštiti koda. Ali pogreške koje se mogu iskoristiti još mogu proći kroz revizije i druge preglede koda. Revizori možda čak nisu u stanju predvidjeti potencijalne nove eksploatacije koje mogu stajati pružatelje likvidnosti gubitka tokena.

Svatko može uvrstiti novi token na decentraliziranu burzu i osigurati likvidnost uparivanjem s drugim kovanicama. To može ostaviti ulagače podložnima prijevarama poput takozvanog „rug pulla“, kada vjeruju da kupuju potencijalno vrijedne tokene, iako projekti u stvarnosti nikad neće zaživjeti, to jest tokeni nikad neće imati vrijednost.

Neki DEX-i suprotstavljaju se takvim rizicima, tražeći od korisnika da potvrde pametni ugovor tokena koji žele kupiti. Dok takvo rješenje funkcionira kod iskusnih korisnika, kod drugih se sve vraća na probleme specifičnih znanja.

zgrada vlade u armeniji

Armenija postaje središte rudarenja BTC-a?

Što je rug pull?