Što je parachain?

Parachain (paralanac), formalno lanac koji se može paralelizirati, pojedinačni je blockchain sloja jedan koji funkcionira u višelančanim mrežama Polkadot i Kusama, između ostalih.

Funkcije paralanaca

Parachaini se povezuju sa sigurnošću koju pruža Relay Chain, središnji lanac Polkadota, koji koordinira sustav u cjelini. Istodobno, proračuni koje svaki paralanac izvodi u osnovi su autonomni. Parachain može imati različite implementacije i značajke i može biti javan ili privatan, s vlastitim funkcijama, tokenima i upravljanjem.

Unutar ekosustava paralanci rade paralelno, a bilo koja vrsta podataka može se slati među njima zbog Polkadotove međulančane kompozitivnosti, otvarajući mogućnosti za nove slučajeve upotrebe. Zahvaljujući međumrežnim mostovima, parachaini se također mogu povezati s vanjskim mrežama poput Bitcoina (BTC), Ethereuma (ETH) i drugih.

Arhitektura Polkadota

Polkadot, koji je 2016. osnovao suosnivač Ethereuma, Gavin Wood, heterogena je skalabilna višelančana mreža prvog sloja sa zajedničkom sigurnošću i interoperabilnošću. Središnji relejni lanac (Relay Chain) pruža skalabilnost i interoperabilnost nultog sloja i jamči siguran prijenos poruka između stotina jednostavnijih lanaca blokova prvog sloja povezanih u paralance.

Većina postojećih blockchaina sastoji se od nekoliko međusobno povezanih zupčanika. Glavni je dio konsenzusni algoritam koji je dizajniran za postizanje pouzdanosti u mreži koja uključuje više nepouzdanih čvorova. Primarni zadatak mehanizma konsenzusa osigurati je sigurnost.

Još jedna stavka koja čini blockchain jest automat stanja koji mijenja stanje mreže u novo kao odgovor na vanjski događaj. Automat stanja osigurava aspekte lanca koje treba osigurati.

Na primjer, mreže s dokazom o radu (PoW) zaštićene su opcijama konsenzusa PoW, baš kao što su druge zaštićene opcijama s dokazom o udjelu (PoS). Sve te mreže obrađuju različite vrste transakcija i računa, što zauzvrat njihove automate stanja čini jedinstvenima.

Kada tim odluči stvoriti novi blockchain, mora raditi na implementaciji jedinstvenog automata stanja, kao i na nekoj vrsti konsenzusnog algoritma, što nije lako i često dovodi do nesigurnosti i problema s troškovima, a potrebno je puno truda i vremena. Ovdje u pomoć dolazi početna Polkadotova arhitektura jer eliminira potrebu za izgradnjom blockchaina od nule.

Polkadot tvrdi da je protokol za protokole. U takvoj vrsti mreže lanci blokova dijele zajedničko okruženje u kojem mogu imati nepovjerljivu interakciju i usredotočiti se na svoje specifične zadatke. Štoviše, za programere koji žele brzo oživjeti svoje ideje, suosnivači Polkadota stvorili su posebno eksperimentalno okruženje pod nazivom Kusama.

Slučajevi upotrebe

Jedan od glavnih slučajeva korištenja parachain tehnologije jest decentralizirano financiranje (DeFi). Mnogi paralanci imaju za cilj ponovno stvoriti tradicionalne financijske sustave kao što su banke i mjenjačnice s kriptovalutama. Mogu ponuditi rješenja koja korisnicima omogućavaju upravljanje njihovom digitalnom imovinom, uključujući kupnju, prodaju i prijenos. To može biti međulančani DeFi hub, projekt s vlastitim stablecoinom ili mogućnostima decentralizirane aplikacije (DEX), ili međulančano tržište novca, kao i projekt koji pruža višelančano DeFi rješenje.

Drugi su slučaj upotrebe za paralance pametni ugovori, predstavljeni projektima koji omogućavaju razvojnim programerima Ethereuma da migriraju svoje ugovore na Polkadot, otvarajući tako ekosustav Polkadota za razne popularne dApp-e i velik broj drugih razvojnih programera. Ekosustav Polkadota već uključuje platformu za pametne ugovore WebAssembly (WASM) koja se sama nadograđuje i platformu koju vodi zajednica koja odražava Ethereumove račune, ključeve, pretplate i zapisnike.

U ekosustavu Polkadota gradi se hrpa mostova interoperabilnosti. Postoji nepovjerljivi most od Bitcoina do Polkadota, decentralizirani međulančani most koji povezuje Polkadot i Ethereum, kao i most za druge heterogene lance. Također uključuje most između blockchaina temeljenih na supstratu, Ethereuma i drugih.

Dizajn Polkadota također pruža mogućnosti za protokole privatnosti koji jamče pouzdan rad s podacima, a pritom ostaju privatni.

Neki projekti tog ekosustava pružaju decentraliziranu pohranu podataka. S takvim vrstama protokola datoteke se ne pohranjuju centralizirano i mogu biti šifrirane ili podijeljene u dijelove, a sve to dok se distribuiraju na decentraliziranoj mreži.

Protokoli podatkovne infrastrukture imaju za cilj izgraditi paralance međulančanih platformi, pokrećući podatkovnu ekonomiju na Polkadotu pružanjem pouzdanih i lako koordiniranih izvora podataka i analitike. Povrh toga, ekosustav Polkadota ima mjesta za projekte koji koriste nišne slučajeve upotrebe. Na primjer, postoje parachain platforma za decentralizirane društvene mreže otporne na cenzuru, open-source futuristički Internet of Things (IoT) i robotsko rješenje, koje povezuje robote kao uslugu za krajnje korisnike s decentraliziranim sustavom koji globalno prati njihove aktivnosti.

Što je Lightning Network?

Dnevni pregled 05.10.’22.