Što je stablecoin?

Stablecoini (stabilne kovanice) kriptovalute su čija je vrijednost fiksirana ili povezana s onom druge valute, robe ili financijskog instrumenta. Cilj je stablecoina pružiti alternativu visokoj volatilnosti najpopularnijih kriptovaluta, uključujući i bitcoin (BTC), zbog čega su takva ulaganja manje prikladna za široku upotrebu u transakcijama.

Da bi služila kao sredstvo razmjene, valuta koja nije zakonsko sredstvo plaćanja mora ostati relativno stabilna, osiguravajući onima koji je prihvate zadržavanje kupovne moći u kratkom roku. Među tradicionalnim fiat valutama, dnevni pomaci od čak 1 % u Forex trgovanju relativno su rijetki. Kao što naziv implicira, stabilne kovanice imaju za cilj riješiti taj problem, obećavajući da će održati vrijednost kriptovalute stabilnom na razne načine. Postoje tri vrste stabilnih kovanica na temelju mehanizama koji se koriste za stabilizaciju njihove vrijednosti.

Fiat-kolateralizirani stablecoini

Fiat-kolateralizirani stablecoini održavaju rezervu fiat valute (ili valuta), kao što je američki dolar, kao kolateral koji osigurava vrijednost tih stablecoina. Ostali oblici kolaterala mogu uključivati ​​plemenite metale poput zlata ili srebra, kao i robu poput sirove nafte, ali većina stabilnih kovanica s fiat kolateralom ima rezerve u američkim dolarima. Takve rezerve održavaju neovisni skrbnici i redovno se revidiraju. Tether (USDT) i TrueUSD (TUSD) popularni su stablecoini podržani rezervama u američkim dolarima i denominirani na paritetu dolara.

Kripto-kolateralizirani stablecoini

Kripto-kolateralizirani stablecoini podržani su drugim kriptovalutama. Budući da rezervna kriptovaluta također može biti sklona visokoj volatilnosti, takvi stablecoini prekomjerno su kolateralizirani, to jest vrijednost kriptovalute koja se drži u rezervama premašuje vrijednost izdanih stablecoina. Kriptovaluta vrijedna dva milijuna dolara može se držati kao rezerva za izdavanje jednog milijuna dolara u stablecoinu s kripto podlogom, osiguravajući se od pada cijene rezervne kriptovalute od 50 %. Na primjer, MakerDAO-ov stablecoin Dai (DAI) vezan je za američki dolar, ali je podržan Ethereumom (ETH) i drugim kriptovalutama u vrijednosti od 150 % DAI stablecoina u optjecaju.

Algoritamski stablecoini

Algoritamski stablecoini mogu, ali ne moraju, sadržavati rezervna sredstva. Njihova je primarna razlika strategija održavanja stabilne vrijednosti stablecoina kontroliranjem njegove ponude algoritmom, u biti računalnog programa koji pokreće unaprijed postavljenu formulu. Na neki način to nije toliko različito od središnjih banaka, koje se također ne oslanjaju na rezervna sredstva kako bi održale vrijednost valute koju izdaju stabilnom. Razlika je u tome što središnja banka poput Federalnih rezervi javno postavlja monetarnu politiku na temelju dobro razumljivih parametara, a njezin status izdavatelja zakonskog sredstva plaćanja čini čuda za vjerodostojnost te politike. Izdavatelji algoritamskih stablecoina ne mogu se osloniti na takve prednosti u krizi. Cijena algoritamskog stablecoina TerraUSD (UST) pala je više od 60 % 11. svibnja 2022., čime je gotovo potpuno nestala njezina veza s američkim dolarom jer je cijena povezanog tokena Luna koji se koristio za vezivanje Terre preko noći pala za više od 80 %.

Što su kripto kitovi?

Što je pametni ugovor?