Što je Lightning Network?

Lightning Network drugi je sloj za Bitcoin blockchain koji povećava vrijeme transakcije i smanjuje zagušenje mreže. Prvog su ga predložili Joseph Poon i Thaddeus Dryja 2016. i otada je u stalnom razvoju.

Svrha Lightning Networka

U početku Bitcoin nije bio dizajniran da bude skalabilan. Bio je zamišljen kao decentralizirani sustav plaćanja u kojem bi korisnici mogli ostati anonimni i pristupiti mu s bilo kojeg mjesta. Međutim, njegova popularnost bila je jedan od uzroka njegovih padova. Transakcije su postale znatno sporije i skuplje nego što je planirano, stoga su programeri stvorili slojeve kriptovalute, gdje je prvi sloj bio primarni blockchain. Svaki sloj pod njim bio je sekundarni sloj, tercijarni sloj i tako dalje.

Svaki sloj nadopunjuje sloj iznad sebe i dodaje mu funkcionalnost. Lightning Network drugi je sloj za Bitcoin koji koristi kanale mikroplaćanja za skaliranje sposobnosti blockchaina radi učinkovitijeg provođenja transakcija. Taj se sloj sastoji od više kanala plaćanja između strana ili korisnika Bitcoina.

Svaki kanal Lightning Networka mehanizam je transakcije između dviju strana. Koristeći kanale, strane mogu provoditi ili primati plaćanja jedna od druge. Transakcije provedene na Lightning Networku brže su, jeftinije i lakše se potvrđuju od onih koje se provode izravno na Bitcoin blockchainu.

Lightning Network također se može koristiti za provođenje drugih vrsta transakcija izvan lanca koje uključuju razmjene između kriptovaluta.

Zabrinutosti oko Lightning Networka

Najočitiji problem s Lightning Networkom koji bi trebao biti decentraliziran jest to što može dovesti do preslikavanja zvjezdastog modela čvorišta koji karakterizira današnje financijske sustave. Prema sadašnjem modelu banke i financijske institucije primarni su posrednici preko kojih se odvijaju sve transakcije.

Tvrtke koje ulažu u čvorove Lightning Networka mogu postati slična čvorišta ili centralizirani čvorovi u mreži tako što imaju otvorenije veze s drugima. Ostali su problemi prijevare, naknade, hakiranja i nestabilnosti cijena.

Prijevare zatvorenog kanala

Jedan je od rizika pri korištenju Lightning Networka zatvaranje kanala i odlazak s mreže. Nepoštena strana može ukrasti kovanice od drugog sudionika koristeći tehniku ​​koja se naziva lažnim zatvaranjem kanala.

Ako se jedan od trgovaca odjavi (zatvori kanal) nakon prijenosa robe, a drugi ne, potonji može emitirati početno stanje (vrijeme prije prijenosa), što znači da obojica dobivaju svoje početne depozite natrag kao da nikakva transakcija nije provedena. Drugim riječima, druga osoba može dobiti istu vrijednost robe besplatno, a polog joj se vraća.

Zbog toga je nužno da treće strane rade na čvorovima koji se nazivaju stražarskim tornjevima (watchtowers) kako bi spriječile prijevare unutar Lightning Networka. Stražarski tornjevi nadziru transakcije i pomažu u sprečavanju lažnih zatvaranja kanala.

Naknade

Postoje transakcijske naknade povezane s korištenjem Lightning Networka. One su kombinacije naknada za usmjeravanje podataka o plaćanju između Lightning čvorova, otvaranja i zatvaranja kanala i uobičajenih naknada za transakcije Bitcoina.

Kako tvrtke počinju usvajati Lightning Network kao sloj plaćanja i poravnanja, mogle bi početi naplaćivati ​​naknade. Osim toga, budući da stražarskim tornjevima upravljaju treće strane, mnogi naplaćuju naknade za uslugu.

Nakon što dvije strane međusobno podmire račun, trebaju zabilježiti završnu transakciju za dogovoreni iznos na blockchainu, što uključuje naknadu koja se naplaćuje za prosljeđivanje transakcija. To je ili osnovna naknada (zadana naknada) ili stopa naknade (postotak transakcije).

Hakiranja i zlonamjerni napadi

Također se vjeruje da je Lightning Network ranjiv na hakiranja i krađe jer kanali plaćanja, novčanici i sučelja za programiranje aplikacija (API) mogu biti hakirani.

Drugi su rizik za mrežu zagušenja uzrokovana zlonamjernim napadima. Ako kanali plaćanja postanu zagušeni i dođe do zlonamjernog hakiranja ili napada, sudionici možda neće moći vratiti svoj novac dovoljno brzo zbog zagušenja.

Napadači također mogu upotrijebiti napad uskraćivanja usluge kako bi zagušili kanal, zapravo ga zamrznuvši. U takvim vrstama napada, napadači mogu iskoristiti zagušenja kako bi ukrali sredstva od strana koje ih ne mogu povući zbog zamrzavanja mreže.

Mogućnost ulaganja u Lightning Network

Iako ne možete izravno ulagati u Lightning Network, privatni investitori mogu ulagati u Lightning Labs, tvrtku koja razvija mrežu. Sama mreža postavljena je na internetu i radi na tisućama čvorova diljem svijeta.

restoran McDonald's

McDonald’s u Luganu prihvaća plaćanje kriptom

Što je parachain?