Što je P2E?

Play-to-Earn (P2E) vrsta je igara u kojima igrači mogu zaraditi kriptovalute i NFT-e svojim aktivnostima igranja. Mehanika takvih igara može varirati, ali općenito se nagrade dobivaju razmjenom izvorne valute u nekoj igri za kriptovalute ili stvaranjem NFT-a kojima se može trgovati.

Jedinstven poslovni model vođen zajednicom

Igre P2E koriste blockchain tehnologiju koja omogućava primanje plaćanja u kriptovalutama tijekom igranja. Igrači mogu P2E modelom zaraditi novac od igranja igara ili pružanja usluga u svijetu igara koristeći kriptovalute. Takav jedinstveni poslovni model vođen zajednicom daje igračima priliku da otvorenije surađuju s drugim igračima i razvojnim programerima kako bi dali doprinos igri.

Kripto-igre drukčije su od tradicionalnih videoigara po tome što uz NFT-e igrači mogu posjedovati svoju imovinu u igri i pretvoriti je u fiat novac, zamijeniti za druge kriptovalute ili se pridružiti fondu likvidnosti. Svaka stavka u igri za koju se smatra da ima vrijednost može se tokenizirati kao NFT i njome se inicijalno može trgovati. U početku to može zahtijevati ulaganje, ali uvijek se može vidjeti kolika je stopa povrata.

Mehanika P2E igara

Ostvarivanje prihoda takvim igrama obično je povezano s nezamjenjivim tokenima. NFT-i se opisuju kao jedinice podataka koje se mogu kupiti i pohraniti na blockchainu i predstavljati digitalnu umjetnost. NFT kolekcionarski predmeti savršeno su prikladni za digitalni svijet jer mogu predstavljati likove, predmete ili čak zemlje.

NFT-i jedan su od faktora gdje se vidi vrijednost P2E-a. Nije uvijek potrebno posjedovati NFT da bi se zaradilo na P2E igrama, ali u većini slučajeva to je način da se maksimalno poveća potencijal zarade. Također je moguće zaraditi bez aktivne kupnje NFT-a za igru, ali to ograničava mogućnost zarade.

Može se reći da igrač koji posjeduje NFT-e u igri posjeduje stvarni udio u samom virtualnom svijetu. NFT predstavlja dio igre koji se zapravo posjeduje. Budući da je svaki NFT jedinstven, takav digitalni predmet ostaje igračevo vlasništvo dok se ne proda.

Dok igrači sudjeluju, bit će nagrađeni izvornom kriptovalutom neke igre. Ti kripto tokeni ugrađeni su u tokenomiku igre i virtualnu ekonomiju, gdje se automatski dodjeljuju pametnim ugovorima te igre.

Pobjeđivanje u bitkama, dovršavanje zadataka, rješavanje zagonetki i prodaja predmeta samo su neki od načina na koje igrači mogu zaraditi. Dok igrači nastavljaju zarađivati ​​ u P2E igri, u nekom će trenutku htjeti unovčiti svoju dobit ili reinvestirati.

Obje opcije su moguće i stvar je odabira koja se igraču više sviđa. Isplata se može izvršiti na kripto burzama, gdje se sredstva pretvaraju u fiat ili neku drugu kriptovalutu. Zarada se također može reinvestirati u igru ​​kupnjom jačih likova, predmeta itd.

NFT igre kao investicija

Na neki su način NFT igre investicija jer igrači njima mogu posjedovati dijelove igre. Na vrijednost NFT-a utjecat će njegova uspješnost upotrebe. Ako postiže velik uspjeh kod mnogih aktivnih igrača, tada bi vrijednost NFT-a trebala rasti. S druge strane, ako se dogodi neuspjeh, igrači bi mogli vidjeti da su zapeli s bezvrijednim NFT-om ili da ga trebaju preprodati po nižoj cijeni od one koju su kupili.

Još jedan način ulaganja u NFT igre jest izvornim tokenima. Axie Infinity izvrstan je primjer igre s visoko cijenjenom valutom. U Axie Infinityju igrači će naići na „token upravljanja“ (AXS) i token u igri (SLP). S AXS tokenom igračima je omogućeno glasanje i utjecaj na smjer igre, stoga imaju pravo glasa kao ulagači.

Što je rug pull?

Što su privatne kovanice?