Što su nezamjenjivi tokeni (NFT-i)?

Nezamjenjivi tokeni (NFT-i) kriptografska su imovina na blockchainu s jedinstvenim identifikacijskim kodovima i metapodacima koji ih međusobno razlikuju. Za razliku od kriptovaluta, njima se ne može trgovati niti ih se može razmjenjivati po ekvivalentnosti.

Razumijevanje nezamjenjivih tokena

Kriptovalute zamjenjive su poput fizičkog novca, što znači da se njima može trgovati ili mijenjati ih jedne za drugu. Jedan bitcoin uvijek ima jednaku vrijednost drugom bitcoinu. Slično tomu, jedna jedinica ethera uvijek je jednaka drugoj. Zbog svoje zamjenjivosti kriptovalute su prikladan i siguran medij transakcija u digitalnom gospodarstvu.

S druge strane, NFT-i mijenjaju kripto paradigmu čineći svaki token jedinstvenim i nezamjenjivim, čime onemogućuju da jedan nezamjenjivi token bude jednak drugome. Oni su digitalni prikazi imovine koje često uspoređuju s digitalnim putovnicama jer svaki token sadrži jedinstveni, neprenosivi identitet kako bi se razlikovao od drugih. Ali NFT-i su i proširivi, što znači da možete kombinirati jedan NFT s drugim kako biste stvorili treći, jedinstveni NFT.

Upotreba nezamjenjivih tokena

NFT-i imaju potencijal za nekoliko različitih upotreba. Idealno su sredstvo za digitalno predstavljanje fizičke imovine poput nekretnina i umjetnina. Budući da se temelje na lancima blokova, NFT-i mogu uklanjati posrednike i povezivati umjetnike s publikom ili upravljati identitetom. NFT-i pojednostavljuju transakcije i stvaraju nova tržišta.

Velik dio tržišta NFT-a koncentriran je na kolekcionarske predmete, poput digitalnih umjetničkih djela, sportskih kartica i rijetkih predmeta. Možda je najpoznatiji NBA Top Shot, mjesto za prikupljanje nezamjenjivih, tokeniziranih NBA trenutaka u obliku digitalnih kartica. Neke se kartice prodaju za više milijuna dolara. Također, NFT verzija prvog tvita prodana je za više od 2,9 milijuna dolara.

Nezamjenjivi tokeni mogu digitalno predstavljati bilo koju imovinu, uključujući on-line imovinu poput digitalnih umjetnička djela i stvarnu imovinu poput nekretnina. Drugi primjeri imovine koju NFT-i mogu predstavljati uključuju stavke u igrama (npr., avatare), digitalne i nedigitalne kolekcionarske predmete, nazive domena i ulaznice za razne događaje.

Zašto su NFT-i važni?

Nezamjenjivi tokeni evolucija su relativno jednostavnog koncepta kriptovaluta. Moderni financijski sustavi sastoje se od sofisticiranih sustava trgovanja i zajmova za različite vrste imovine, od nekretnina i ugovora o zajmovima do umjetničkih djela. Omogućavanjem digitalnih prikaza fizičke imovine, NFT-i predstavljaju korak naprijed u ponovnoj invenciji takve infrastrukture.

Možda je najočitija korist NFT-a njihova tržišna učinkovitost. Pretvorba fizičke imovine u digitalnu pojednostavljuje procese i uklanja posrednike. NFT-i koji predstavljaju digitalna ili fizička umjetnička djela na blockchainu uklanjaju potrebu za agentima i omogućavaju umjetnicima da se povežu izravno sa svojom publikom. Usto mogu poboljšati poslovne procese.

Nezamjenjivi tokeni također su izvrsni za upravljanje identitetom. Uzmimo za primjer fizičke putovnice koje je potrebno pokazati na svim ulaznim i izlaznim točkama. Pretvaranjem pojedinačnih putovnica u NFT-e, od kojih svaka ima svoje jedinstvene identifikacijske karakteristike, moguće je pojednostaviti procese ulaska i izlaska za više jurisdikcija. NFT-i usto mogu upravljati identitetom unutar digitalnog područja.

NFT-i u stvarnom i virtualnom svijetu

NFT-i mogu i demokratizirati ulaganja frakcioniranjem fizičke imovine poput nekretnina. Puno je lakše podijeliti digitalnu nekretninu među više vlasnika nego fizičku. Takva etika tokenizacije ne mora biti ograničena na nekretnine. Može se proširiti na druga sredstva poput umjetnina. Slika ne mora uvijek imati jednog vlasnika. Njezin digitalni ekvivalent može imati više vlasnika, od kojih je svaki odgovoran za jedan djelić slike. Takvi bi aranžmani mogli povećati vrijednost slike i prihode koji nastaju njezinom prodajom.

Najuzbudljivija mogućnost kod NFT-a leži u stvaranju novih tržišta i oblika ulaganja. Primjerice, trgovanje nekretninama složen je i birokratski proces, no može se pojednostaviti ugradnjom relevantnih metapodataka u svaki jedinstveni NFT.

Decentraland, platforma virtualne stvarnosti na Ethereumovom blockchainu, već je implementirala takav koncept. Kako NFT-ovi postaju sofisticiraniji i integriraju se u financijsku infrastrukturu, moglo bi postati moguće implementirati koncept tokeniziranih komada zemlje (različitih u vrijednosti i lokaciji) i u fizičkom svijetu.

Što su decentralizirane aplikacije (dApps)?

Što su tržišta bikova i medvjeda?