Što su tržišta bikova i medvjeda?

U svijetu ulaganja izrazi „bikovi“ i „medvjedi“ često se koriste za označavanje tržišnih uvjeta. Ti pojmovi opisuju kako tržišta općenito funkcioniraju, povećavaju li se ili opadaju vrijednosti.

Tržište bikova protiv tržišta medvjeda

Smjer tržišta glavna je sila koja ima golemi utjecaj na vaš portfelj. Uvjeti su jednostavni, ali su njihovi uzroci nevjerojatno složeni, pa je važno razumjeti kako svaki od tih tržišnih uvjeta može utjecati na vaša ulaganja. Bilo da govorimo o dionicama ili kriptovalutama, temeljni principi su isti.

Tržište bikova tržište je koje je u usponu kada su uvjeti gospodarstva općenito povoljni. Tržište medvjeda postoji u gospodarstvu koje se povlači i u kojemu dionicama ili kriptovalutama većinom opada vrijednost. Budući da su financijska tržišta pod velikim utjecajem stavova ulagača, ti izrazi također označavaju kako ulagači misle o tržištu i gospodarskim trendovima koji iz njega proizlaze.

Tržište bikova karakterizirano je stalnim rastom cijena. U takvim vremenima ulagači često vjeruju da će se uzlazni trend nastaviti dugoročno. U tom slučaju gospodarstvo je obično snažno, a razine zaposlenosti visoke.

Nasuprot tome, medvjeđe tržište predstavlja značajan pad vrijednosti. Tržište se obično ne smatra pravim medvjeđim tržištem ako nije palo 20 % ili više od nedavnih najviših vrijednosti. Na medvjeđem tržištu cijene neprestano padaju. To rezultira silaznim trendom za koji ulagači vjeruju da će se nastaviti. Takvo uvjerenje održava silaznu spiralu. Tijekom medvjeđeg tržišta, gospodarstvo usporava, a nezaposlenost raste jer tvrtke počinju otpuštati radnike.

Tržišne promjene

Na tržištu bikova postoji jaka potražnja, a slaba ponuda. Na medvjeđem tržištu suprotno je jer više ljudi želi prodati nego kupiti. Potražnja je znatno manja od ponude i posljedično padaju cijene.

Ključna determinanta toga hoće li tržište biti bikovsko ili medvjeđe nije samo trzajna reakcija tržišta na određeni događaj nego i pokazatelji kako se ono ponaša dugoročno. Manja kretanja predstavljaju samo kratkoročni trend ili korekciju tržišta. Hoće li biti tržišta bikova ili tržišta medvjeda, može se odrediti samo kroz dulje vremensko razdoblje.

Međutim, ne mogu se sva duža kretanja na tržištu okarakterizirati kao bikovska ili medvjeđa. Ponekad tržište može proći kroz razdoblje stagnacije dok pokušava pronaći smjer. U tom slučaju niz kretanja prema gore i dolje zapravo poništava dobitke i gubitke, što rezultira ravnim tržišnim trendom.

Psihologija ulagača

Budući da je ponašanje tržišta pod utjecajem i da je određeno načinom na koji pojedinci percipiraju i reagiraju na njegovo ponašanje, psihologija i raspoloženje ulagača utječu na to hoće li tržište rasti ili padati. Kao i kod dionica, performanse kripto tržišta i psihologija ulagača međusobno su ovisni.

Na tržištu bikova ulagači dobrovoljno sudjeluju u nadi da će ostvariti profit. Tijekom medvjeđeg tržišta raspoloženje na tržištu je negativno. Ulagači počinju premještati svoj novac iz kriptovaluta u fiat valute ili stabilne kovanice dok čekaju pozitivan pomak na tržištu. Pad tržišnih cijena uzdrmava povjerenje ulagača. Zbog toga ulagači često odluče držati svoj novac izvan tržišta, što zauzvrat uzrokuje opći pad cijena dok se odljev povećava.

Što raditi na takvim tržištima?

Na tržištu bikova idealna stvar za ulagača jest iskoristiti rastuće cijene kupnjom tokena rano u trendu (kad god je to moguće) i zatim ih prodati kada dosegnu svoj vrhunac. Tijekom bikovskog tržišta gubici bi trebali biti manji i privremeni. Ulagači obično mogu aktivno i pouzdano ulagati u više kriptovaluta s većom vjerojatnošću povrata.

Međutim, na medvjeđem tržištu mogućnost je gubitaka veća jer tokeni neprestano gube vrijednost i kraj se često ne nazire. Čak i ako odlučite ulagati s nadom u preokret, vjerojatno ćete pretrpjeti gubitak prije nego što se dogodi bilo kakav preokret. Stoga se najveći dio profitabilnosti može pronaći u kratkoj prodaji ili sigurnijim ulaganjima, poput vrijednosnih papira s fiksnim prihodom.

Tržišne razlike između dionica i kriptovaluta

Često je zbunjujuće odrediti je li kripto tržište u bikovskoj ili medvjeđoj fazi. Iako su oba stanja uglavnom obilježena smjerom cijena kriptovaluta, postoje ključne razlike koje ulagači mogu uzeti u obzir.

Tržište bikova i medvjeda lakše je uočiti u dionicama. To možda nije slučaj s kriptovalutama jer kripto ulagači daju povratne informacije koje drukčije utječu na kriptovalute u usporedbi s dionicama. Tržišta kripto bikova imaju tendenciju bržeg kretanja u usporedbi s dionicama. Također imaju tendenciju da budu kraćeg vijeka i da traju samo između nekoliko dana do mjesec dana.

Učinak koji bikovski i medvjeđi tržišni trendovi imaju na kriptovalute općenito je isti kao i kod dionica. Međutim, kod kriptovaluta trendovi se razlikuju zbog njihove osjetljivosti na fluktuacije. Kripto tržišta imaju tendenciju bržih kretanja čim zavladaju tržišni trendovi bikova ili medvjeda. Usto, dok tržište bikova nastavlja jačati, broj ulagača polako opada jer će mnogi vjerojatno prodavati svoje tokene i unovčavati ih.

Što su nezamjenjivi tokeni (NFT-i)?

Što su digitalne valute središnjih banaka (CBDC-i)?