Što je rug pull?

Slično „pump and dump“ shemama, „rug pull“ (u značenju: „izvlačenje tepiha pod nogama“) zlonamjeran je čin u kojem razvojni kripto programeri mame rane ulagače, a zatim napuštaju projekt s projektnim sredstvima ili rasprodaju svoju unaprijed izrudarenu imovinu, s ciljem izvlačenja svih sredstava od investitora.

Okruženje koje pogoduje rug pullu

Rug pull-i obično se događaju u ekosustavu decentraliziranih financija (DeFi-a), osobito na decentraliziranim burzama (DEX-ima), gdje zlonamjerni pojedinci stvaraju tokene i uvrštavaju ih na neki DEX, a zatim ih uparuju s vodećim kriptovalutama poput Ethereuma. NFT-i, ili nezamjenjivi tokeni, koji omogućavaju digitalno vlasništvo nad umjetninama i drugim sadržajima, također su često uključeni u rug pull-e.

Tvorci kovanica mogu potaknuti privremenu graju na Telegramu, Twitteru i drugim platformama društvenih medija, a na početku ubrizgati znatnu količinu likvidnosti u svoj „pool“ (skup imovine) kako bi potaknuli povjerenje ulagača. Nakon što cijene dostignu određenu gornju granicu, razvojni programeri brzo prebacuju sredstva iz ekosustava i nestaju.

Rug pull-i uspijevaju na DEX-ima jer takve vrste razmjena omogućavaju korisnicima besplatno uvrštavanje tokena bez revizija, za razliku od centraliziranih burza kriptovaluta. Osim toga, stvaranje tokena na blockchain protokolima otvorenog koda poput Ethereuma jednostavno je i besplatno. Stoga zlonamjerni akteri koriste ta dva faktora za svoju korist.

Vrste rug pull-a

Mekani rug pull nije sam po sebi nezakonit, nego se smatra krajnje neetičnim. Razlikuje se od tvrdog rug pull-a po tome što kȏd nekog pametnog ugovora nije osmišljen radi prijevare ulagača, ali ne uklanja moguću namjeru krađe ili prijevare.

Tvrdi rug pull događa se kada osnivač projekta koristi kodiranje za zlonamjernu prijevaru ulagača i potpuno je nezakonit. U tom slučaju neki pametni ugovor sadrži skrivene uvjete u svom kodu koji su osmišljeni za prijevaru ulagača s namjerom krađe sredstava. Takav kod na prvi pogled služi kao dokaz namjere zavaravanja i krađe sredstava ulagača, najčešće vežući ulagače za imovinu koja nema pravi smjer ni svrhu.

U većini slučajeva to se događa kada osnivači i njihovi timovi brzo odbace svoju imovinu, u konačnici obezvrjeđujući token i iskorištavajući profit dobiven od ulagača koji kupuju tu kriptovalutu. Primjer su toga kripto projekti koji obećavaju donirati sredstva, ali umjesto toga odlučuju ih zadržati, bez obzira na razlog.

Otkrivanje i izbjegavanje rug pull prijevara

Prvo na što treba obratiti pozornost kod ulaganja u neku kriptovalutu jest njezina starost. Treba provjeriti je li stvorena prije samo nekoliko dana ili tjedana. Ako je tako, to svakako predstavlja rizik od povlačenja. Bez uvida u dugoročnu vrijednost određene kriptovalute jednostavno ne možemo sa sigurnošću znati imaju li njezini tvorci nezakonite namjere.

Ako je cijena neke kriptovalute eksponencijalno porasla nedugo nakon lansiranja, to može biti drugi pokazatelj prijevare. Varalice često ne žele čekati mjesecima ili godinama da ostvare profit i pokušat će povećati cijenu svog tokena što je brže moguće, pa na to treba pripaziti.

Prije ulaganja također treba provjeriti jesu li razvojni programeri projekta u pitanju anonimni ili nisu. Varalice će uvijek ostati anonimne iz očitih razloga, stoga i to treba uzeti u obzir kod istraživanja neke imovine. Međutim, i neki veliki legitimni projekti imaju anonimne tvorce. Čak je i tvorac Bitcoina dan danas nepoznat. Ali identitet i osobni podaci o razvojnim programerima mogu biti vrlo znakoviti.

Uvijek je korisno provjeriti i račune na društvenim mrežama i druge izvore koji daju uvid u razvojne programere predmetnih tokena da se vidi koliko su zapravo poznati. Usto treba razmotriti distribuciju tokena prije ulaganja jer će varalice često zadržati velik dio svojih tokena za rušenje. Takvo što može biti jedan od najjasnijih znakova skorog rug pull-a.

Što je DEX?

Što je P2E?