Što su decentralizirane financije (DeFi)?

Decentralizirano financiranje (DeFi) financijska je tehnologija u nastajanju koja se temelji na sigurnim distribuiranim knjigama, sličnim onima koje koriste kriptovalute. Sustav uklanja kontrolu koju banke i institucije imaju nad novcem, financijskim proizvodima i financijskim uslugama.

Centralizirane financije

U centraliziranim financijama vaš novac drže banke, korporacije čiji je sveobuhvatni cilj zaraditi novac. Financijski sustav pun je trećih strana koje olakšavaju kretanje novca između strana, a svaka od njih naplaćuje naknade za korištenje svojih usluga. Na primjer, recimo da ste kupili litru mlijeka koristeći svoju kreditnu karticu. Naknada ide od trgovca do banke primatelja, koja prosljeđuje podatke o kartici mreži te kreditne kartice.

Mreža briše naplatu i traži plaćanje od vaše banke. Vaša banka odobrava naplatu i bankom primatelja šalje odobrenje mreži i natrag trgovcu. Svaki subjekt u lancu prima plaćanje za svoje usluge, općenito zato što trgovci moraju platiti za vašu mogućnost korištenja kreditnih i debitnih kartica.

Usto, sve druge financijske transakcije koštaju; odobravanje zahtjeva za kredit može trajati danima; možda čak nećete moći koristiti usluge banke kad putujete.

Decentralizirane financije

Decentralizirano financiranje eliminira posrednike, dopuštajući privatnim osobama, trgovcima i poduzećima da provode financijske transakcije tehnologijom u nastajanju. To se postiže peer-to-peer financijskim mrežama koje koriste sigurnosne protokole, povezivanje, softver i hardverska unapređenja.

S bilo kojeg mjesta gdje imate internetsku vezu, možete pozajmljivati, trgovati i posuđivati ​​pomoću softvera koji bilježi i provjerava financijske radnje u distribuiranim financijskim bazama podataka. Distribuirana baza podataka dostupna je na različitim lokacijama, prikuplja i agregira podatke od svih korisnika i koristi mehanizam konsenzusa za njihovu provjeru.

Decentralizirane financije koriste tu tehnologiju za eliminaciju centraliziranih financijskih modela, omogućavajući svima da koriste financijske usluge, bilo gdje i bez obzira na to tko su. DeFi aplikacije osobnim novčanicima i uslugama trgovanja koje služe pojedincima daju korisnicima veću kontrolu nad njihovim novcem.

Kako funkcionira DeFi?

Decentralizirane financije koriste blockchain tehnologiju koju koriste kriptovalute. Blockchain je distribuirana i zaštićena baza podataka ili knjiga. Aplikacije pod nazivom dApps koriste se za upravljanje transakcijama i pokretanje blockchaina.

U blockchainu se transakcije bilježe u blokovima, a zatim ih provjeravaju drugi korisnici. Ako se ti verifikatori slože oko transakcije, blok se zatvara i šifrira; kreira se još jedan blok koji u sebi ima informacije o prethodnom bloku.

Blokovi su „lančano povezani“ informacijama u svakom sljedećem bloku, pa otud naziv „blockchain“. Informacije u prethodnim blokovima ne mogu se promijeniti bez utjecaja na sljedeće blokove, tako da ne postoji način da se blockchain promijeni. Taj koncept, zajedno s drugim sigurnosnim protokolima, osigurava sigurnu prirodu blockchaina.

Neke od ključnih privlačnosti DeFi-a za mnoge potrošače

Uklanja naknade koje banke i druge financijske tvrtke naplaćuju za korištenje svojih usluga. Držite svoj novac u sigurnom digitalnom novčaniku, umjesto da ga držite u banci. Svatko s internetskom vezom može ih koristiti bez potrebe za nečijim odobrenjem. Možete prenijeti sredstva već za nekoliko sekunda ili minuta.

Što je fork kriptovaluta?

prikaz sandbox metaverzuma

Paris Hilton gradi svoj Malibu Mansion u Sandboxu