Koja je razlika između Bitcoina i Ethereuma?

Koje su glavne značajke Bitcoina u odnosu na Ethereum? Kako djeluju i čemu služe? Pročitajte u ovom članku Kripto abecede.

Bitcoin (BTC) je u siječnju 2009. stvorio anonimni programer poznat kao Satoshi Nakamoto, koji je opisao decentraliziranu, peer-to-peer online valutu u bijeloj knjizi iz 2008. kao odgovor na globalnu financijsku krizu iste godine. Bitcoin se temelji na decentraliziranoj knjizi ili blockchainu koji obrađuje transakcije u blokovima koji su osigurani kriptografskim algoritmima. Transakcije se obrađuju bez potrebe za posrednikom.

Blockchain koristi algoritam konsenzusa Proof-of-Work (PoW). Bitcoin rudari potvrđuju transakcije rješavanjem kriptografskih izračuna i primaju bitcoine kao nagradu. To je postalo izvor kritika nekih tržišnih promatrača jer je PoW doveo do toga da rudarenje bitcoina kontroliraju skupine s velikim rudarskim bazenima koje koriste skupu opremu za računalnu obradu. Proces je vrlo energetski intenzivan, a rudarenje BTC-a prema izvješćima troši isto toliko električne energije kao mala zemlja.

Bitcoin je stvoren s namjerom da bude decentralizirana globalna digitalna valuta koja se koristi za plaćanja i transakcije. Međutim, investitori su sve više počeli promatrati kriptovalutu kao oblik „digitalnog zlata“ koje služi za pohranu vrijednosti.

Ether (ETH), izvorna kriptovaluta platforme Ethereum, bio je prvi među tisućama takozvanih altcoina – alternativama bitcoinu. Pokrenula ga je 2015. godine skupina od osam suosnivača predvođenih Vitalikom Buterinom, koji nastavlja raditi na platformi. Buterin je prvi opisao decentralizirani Ethereum blockchain otvorenog koda u bijeloj knjizi iz 2013. godine. Inicijalna ponuda kovanica (ICO) održana je 2014. kako bi se prikupila sredstva za pokretanje.

Za razliku od Bitcoina, Ethereum blockchain pokrenut je kao razvojna platforma, s ETH-om kao izvornom kovanicom za olakšavanje transakcija. Ethereum blockchain koriste brojne druge kriptovalute koje rade na platformi. Blockchain koristi standard kompatibilnosti ERC-20, što je rezultiralo stvaranjem više od 280.000 tokena kriptovaluta.

Izvršenje decentraliziranih pametnih ugovora – automatskih, samoizvršnih ugovora – na Ethereum blockchainu omogućava projektima kriptovaluta razvoj proizvoda i usluga decentraliziranog financiranja (DeFi), kao i drugih decentraliziranih aplikacija (dApps) i nezamjenjivih tokena (NFT). To je potaknulo popularnost Ethereuma među programerima i investitorima, osobito od pojave DeFi-ja 2020.

Ethereum je dizajniran za korištenje PoW konsenzusa. Ali proces rudarenja ethera u odnosu na bitcoin mijenja se zbog niza nadogradnji poznatih kao Ethereum 2.0, što uključuje prelazak na algoritam Proof-of-Stake (PoS). PoS funkcionira tako da ulaže kovanice ethera u bazene kako bi se osigurala mreža obradom transakcija na blockchainu. Stakeri, također poznati kao validatori, dobivaju nagrade za zaključavanje svojih kovanica. To je daleko manje energetski intenzivan proces od PoW-a. Neki od novijih blockchaina pokrenuti su koristeći PoS umjesto PoW. Ethereum 2.0 ima za cilj povećati brzinu i učinkovitost blockchaina, istovremeno uvodeći spaljivanje kovanica koje bi trebalo djelovati kao deflacijski čimbenik za podršku cijeni ETH-a u budućnosti.

Bitcoin je očiti lider na tržištima kriptovaluta kada je u pitanju cijena BTC-a u odnosu na ETH. Dosegnuo je najvišu razinu ikad od 68.789,63 USD 10. studenog 2021. Cijena ethera na sličan je način porasla na najvišu razinu od 4.859,50 USD istog dana. Što se tiče postotnih dobitaka, ether je ostvario veće povrate. Kao vodeći na tržištu, Bitcoin je kriptovaluta od koje trgovci i ulagači traže smjer kretanja cijena. Dok se neke pojedinačne kovanice, kao što je ether, mogu kretati više-manje neovisno u skladu s vijestima i najavama koje utječu na njihovu temeljnu ponudu i potražnju, većinu vremena cijene kriptovaluta kreću se u smjeru BTC-a.

U konačnici, jedno od primarnih pitanja koje novi investitori u kriptovalute postavljaju jest: trebam li kupiti bitcoin ili ether? Odgovor jednostavno ovisi o toleranciji rizika i financijskim ciljevima svakog investitora. Značajke i ciljevi tih dviju kriptovaluta različiti su jer Bitcoin želi postati globalna valuta, dok Ethereum djeluje kao razvojna platforma za nove financijske usluge. I BTC i ETH imaju potencijal povećanja vrijednosti.

Što je Bitcoin?

Što je Ethereum?