Što je Bitcoin maksimalizam?

Bitcoin maksimalisti vjeruju da je Bitcoin, koji je najpopularnija kriptovaluta na svijetu, jedina digitalna imovina koja će biti potrebna u budućnosti. Maksimalisti vjeruju da su sve druge digitalne valute inferiorne u odnosu na Bitcoin. Maksimalistička ideologija smatra da druge kriptovalute nisu u skladu s idealima koje je postavio pseudonimni Satoshi Nakamoto, koji je stvorio Bitcoin 2009. godine.

Bitcoin je različit od valuta koje izdaje vlada, koje se nazivaju fiat valute, a kojima upravlja centralizirano tijelo. Umjesto toga, Bitcoin je decentraliziran i njegov blockchain javno je distribuirana knjiga, što znači da se transakcije dijele sa sudionicima i da su transparentne. Međutim, unatoč popularnosti Bitcoina kao digitalne imovine kojom se snažno trguje, on je također doveo do stvaranja mnogih drugih kriptovaluta. Bitcoin maksimalisti vjeruju da su te druge kriptovalute, koje se nazivaju altcoini, nepotrebne i inferiorne.

Iako Bitcoin možda nije bio prvi pokušaj decentralizirane kriptovalute, neupitno je najuspješniji dosad. Bitcoin maksimalisti drže se uvjerenja da će Bitcoin mreža pružiti sve što investitori žele od digitalne valute u budućnosti. Na taj način maksimalisti su bez pardona za (ili se barem slažu oko neizbježnosti toga) monopol Bitcoina u jednom trenutku u budućnosti.

Bitcoinova mreža

Mnogi Bitcoin maksimalisti danas podržavaju ideju da uspjeh digitalne valute ovisi o temeljnoj blockchain mreži. Uobičajeno je čuti ideju da, iako druge digitalne valute mogu ponuditi izmjene na izvornoj premisi Bitcoina, koje su dizajnirane za rješavanje problema svojstvenih Bitcoin mreži, krajnji je pokazatelj uspjeha duljina i snaga blockchaina. Budući da je temeljna mreža Bitcoina jaka kakva jest, kako se razmišlja, i budući da značajke bilo koje određene digitalne valute mogu slobodno biti kooptirane drugom digitalnom valutom, sama mreža najvažniji je čimbenik.

Bitcoin je dobro poznat

Drugi argument za maksimalističku perspektivu načelo je da se novi financijski instrumenti moraju suočiti s visokom zaprekom u izgradnji povjerenja ulagača. Iako su digitalne valute postale eksponencijalno popularnije, još postoje mnoge velike financijske institucije i pojedinačni investitori koji se radije povlače s tržišta.

Bitcoinov utjecaj na trgovanje altcoina

Posljednji argument za maksimalističku filozofiju odnosi se na diversifikaciju unutar kriptovalute ili šireg portfelja. Budući da cijena bitcoina obično utječe na cijenu svijeta altcoina u širem smislu, ulaganje u altcoine može biti upitan način diversifikacije nečijeg posjeda kriptovaluta.

Što je Ethereum?

Što su kripto kitovi?