Što je satoshi?

Osim što je prvi dio imena, ili bolje rečeno pseudonima misterioznog kreatora Bitcoina, Satoshi je u teoriji najmanja jedinica BTC-a. Ono što je euru ili dolaru cent to je za Bitcoin Satoshi.

Jedan Bitcoin se sastoji od 100 milijuna satoshija (sat) no to nije jedina potpodjela bitcoina. Milibitcoin je izraz za jednu tisućinku bitcoina ili 0,001 BTC. Microbitcoin je jedan milijunti dio bitcoina ili 0,000001 BTC.

No, iako je satoshi formalno najmanja jedinica, na Lightning mreži moguće je obavljati transakcije koristeći i manju jedinicu poznatu kao millisatoshi koja predstavlja tisućiti dio veličine jednog Satoshija. No treba reći kako to nije moguće na samoj bitcoin mreži.

Dijeljenje Bitcoina na frakcije potrebno je za olakšavanje mikrotransakcija, kao što je primjerice kupnja kave, iako se BTC zbog velike volatilnosti i sporosti blockchaina ne smatra prikladnim sredstvom razmjene. Satoshiji su postali nezamjenjivi otkako je jedan bitcoin porastao na desetke tisuća dolara.

To također znači da potencijalni ulagači mogu kupiti BTC u vrijednosti od samo 1 USD, umjesto da moraju kupiti cijeli bitcoin. Slično je i s rudarima. Kako se nagrade za blok bitcoina prepolovljuju otprilike svake četiri godine u jednom će se trenutku početi računati u satoshijima, a ne u bitcoinima.

Što je Bitcoin Pizza Day?

Što je Bitcoin?