Što je MiCA?

Zakon Europskog parlamenta o tržištima kripto-imovine (MiCA) prva je sveobuhvatna regulativa kriptovaluta, a neki očekuju da će postati pokretač trendova za globalnu regulaciju kriptovaluta. MiCA ima za cilj uskladiti europski okvir za izdavanje i trgovanje različitim vrstama kripto tokena u sklopu europske digitalne financijske strategije.

Gdje će se primjenjivati ​​MiCA?

MiCA će se primjenjivati ​​u cijeloj Europskoj uniji (EU), to jest u svim državama članicama. U njoj se predlaže pravni okvir za imovinu, tržišta i pružatelje usluga koji trenutačno nisu regulirani na razini EU-a i omogućava se pružanje licenciranih usluga diljem EU-a.

Odredba će se izravno primjenjivati ​​na sve države članice, no neće biti potrebna provedba u nacionalnom pravu. Također će utjecati na sve tvrtke koje žele poslovati u EU, pa će traženje klijenata izvan EU-a biti regulirana aktivnost.

Zašto i za koga je MiCA razvijena?

Europska komisija stvorila je MiCA-u kako bi potrošačima u EU-u osigurala pristup inovativnoj ali sigurnoj kripto-imovini bez ugrožavanja stabilnosti tržišta. Glavna je svrha zaštita kripto korisnika i ona se mora uravnotežiti s potrebom za najsuvremenijim investicijskim proizvodima, kao i s regulatornim i financijskim rizicima koji dolaze sa širom upotrebom potencijalno opasnih sredstava poput stabilnih kovanica.

MiCA je plod procesa koji je započeo početkom 2018., nakon porasta Bitcoina u 2017. Taj veliki porast javnog interesa i ulaganja u kriptovalute natjerao je europske regulatore da uzmu u obzir opasnosti koje neregulirana virtualna imovina predstavlja za ulagače i tržišta, što uključuje rizike pranja novca i financiranje terorizma.

Utvrđeno je da većina kripto-imovine nije bila obuhvaćena zakonodavstvom EU-a o financijskim uslugama i stoga nije podlijegala odredbama o zaštiti potrošača i ulagača ni o integritetu tržišta. Zbog toga su u okviru Digitalnog financijskog paketa (DFP-a) europski regulatori počeli raditi na novom regulatornom okviru za kripto-imovinu koji je postao MiCA.

MiCA je zakon koji nastoji riješiti probleme poput pranja novca, zaštite potrošača i ulagača, odgovornosti kripto tvrtki, nedovoljne stabilnosti stabilnih kovanica i utjecaja kripto rudarenja na okoliš. Njome bi se regulirao „Divlji zapad“ kripto imovine i pružila bi se pravna sigurnost za one koji izdaju kripto imovinu, dok bi se istodobno osigurali visoki standardi za ulagače i potrošače. MiCA zasad isključuje nezamjenjive tokene, ali bi EU mogla donijeti horizontalno zakonodavstvo za NFT-e za 18 mjeseci, nakon zasebne procjene.

Kako će MiCA regulirati stablecoine i pranje novca?

Učinkovitost stablecoina, za koje se tvrdi da su manje volatilni od drugih kriptovaluta, došla je u pitanje nakon pada nekih kriptovaluta. MiCA će nalagati izdavateljima stablecoina održavanje minimalne likvidnosti kako bi osigurali iznenadna velika povlačenja korisnika, a i rezerve će morati biti zaštićene od nesolventnosti.

Europsko  nadzorno tijelo za bankarsko (EBA) nadzirat će stablecoine, a zakon će od izdavatelja stablecoina tražiti da besplatno dostave potraživanja  investitorima. Osim toga, velike kovanice koje se koriste kao sredstvo plaćanja bit će ograničene na 200 milijuna eura transakcija po danu.

MiCA zahtijeva od EBA-e da održava javni registar ne-sukladnih pružatelja usluga kripto imovine (CASP). Bit će potrebne i dodatne provjere u skladu s okvirom EU-a protiv pranja novca (AML).

Kako će MiCA regulirati brigu o zelenilu?

MiCA će od kripto kompanija zahtijevati da objave svoj ekološki i klimatski otisak. Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) razvit će regulatorne tehničke standarde o metodologijama, sadržaju i prikazu takvih informacija.

Europska komisija također će morati davati izvješća o utjecaju kripto imovine na okoliš. Time bi se uveli obvezni minimalni standardi održivosti za rudarske mehanizme, osobito sustav dokaza rada koji podiže ukupnu računalnu snagu.

Što su digitalne valute središnjih banaka (CBDC-i)?

Što je KYC?