Što je Ethereum Merge?

Ethereum prelazi sa sustava Proof-of-Work koji troši puno energije na ekološki prihvatljiviji Proof-of-Stake sustav. Taj prijelaz u kripto zajednici poznat je kao „Merge“, to jest „Stapanje“, a okvirni datum tog dugo iščekivanog događaja postavljen je za 19. rujna 2022. Očekuje se da će se prijelazom povećati skalabilnost Ethereumove mreže i da će time biti 99 % ekološki prihvatljivija.

Prednosti PoS modela

Prelaskom na PoS model očekuje se postizanje veće skalabilnosti Ethereumovog blockchaina, kao i poboljšanje njegove ekološke održivosti eliminacijom energetski intenzivnog PoW kripto rudarenja. Drugim riječima, PoS treba ubrzati kripto rudarenje, to jest proces stvaranja novih kovanica i verifikacije kripto transakcija.

Testna mreža

Da bi se proveo prijelaz s Proof-of-Worka (PoW) na Proof-of-Stake (PoS), Ethereum je finalizirao treće (i posljednje) stapanje testneta (testne mreže), Goerli. U svijetu kriptovaluta testna mreža dizajnirana je za eksperimentiranja s različitim poboljšanjima u blockchainu, a istodobno nema nanošenja štete glavnoj mreži.

Ethereum se približava PoS-u

Spajanje Goerli testneta bilo je posljednji test Ethereuma prije prelaska na mehanizam konsenzusa PoS, to jest dokaza o udjelu. Uspješna proba izazvala je uzbuđenje u Ethereumovoj zajednici, osobito među ključnim razvojnim programerima poput Vitalika Buterina. Prije ovog stapanja bila su već dva uglavnom uspješna stapanja, Ropsten i Sepolia. Ropstein se dogodio u lipnju 2022., dok se Sepolia dogodila nedugo zatim u srpnju.

Glavne dobiti za investitore

Nakon prelaska na PoS model Ethereum će prije svega biti skalabilniji. Njegova će se brzina transakcija povećati, dok će se potrošnja energije smanjiti. Kao rezultat toga, ulagači neće morati dugo čekati da se njihove transakcije potvrde i neće morati plaćati visoke naknade za takozvano „gorivo“ (gas).

Poanta

Zbog tri uspješna stapanja testne mreže, kripto zajednica stekla je povjerenje da će prijelaz na glavnu mrežu (mainnet) biti uspješan. Međutim, vrijeme će pokazati hoće li Ethereumov glatki prijelaz na PoS stati na kraj kripto zimi ili je za takvo što potrebno znatno više.

acala logo

Hakirana Polkadotova Acala DeFi platforma

Što je Ethereum gas?