Što je kripto zima?

Kripto zima uobičajeni je izraz koji se odnosi na tržište kriptovaluta s lošim rezultatima. Pojam je usporediv s medvjeđim tržištem na burzi. Kripto zima označava negativan sentiment i niže prosječne vrijednosti imovine među velikim brojem digitalnih valuta.

Razumijevanje kripto zime

Zbog volatilnosti kripto tržišta nemoguće je točno predvidjeti buduće promjene cijena. Međutim, mudro je da kripto ulagači budu svjesni da se kripto zime događaju. Istraživanja pokazuju da kripto zime imaju velik utjecaj na mentalitet ulagača. Gledajući povijest cijena kriptovaluta, ponekad je lako uočiti kripto zimu jer pad može doći s dvoznamenkastim postotnim padom vrijednosti.

U prošlosti je bilo nekoliko kripto zima. Na primjer, od kraja 2017. do prosinca 2020. cijene kriptovaluta pale su i lebdjele daleko od prethodnih najviših cijena. Međutim, u prosincu 2020. cijene su eksplodirale do rekordnih visina na značajnom kripto tržištu bikova.

Ne postoje općeprihvaćene, posebne smjernice o tome koliko cijene kriptovaluta moraju pasti da bi se to smatralo kripto zimom. Ali tržišni lideri i utjecajni ljudi obično se javno usuglase kada ona započne, kao što je bio slučaj početkom 2022.

Zabrinutost oko kripto zima

Iako tržište dionica pokazuje obrasce plime i oseke, kriptovalute imaju daleko kraću povijest, tek nešto više od desetljeća. Moguće je i da bi svaka kripto zima mogla trajati zauvijek. U najgorem scenariju za ulagače, dugoročna zima kriptovaluta mogla bi dovesti do sve nižih i nižih vrijednosti imovine dok se približavaju nuli.

Kriptovalute i mjenjačnice kriptovaluta djeluju pod minimalnim financijskim propisima. Iako je nekoliko kripto tvrtki palo na nišan regulatora, većina njih radi s malo nadzora. To ostavlja veliki prostor za prijevare i muljaže kojih potrošači trebaju biti svjesni, uključujući rizik od gubitaka pri dugoročnom držanju kriptovaluta.

Kako se kripto zima razlikuje od medvjeđeg tržišta?

Izraz medvjeđe tržište obično se odnosi na razdoblje kada su dionice nižih vrijednosti, često zbog kombinacije ekonomskih čimbenika. Iako se medvjeđe tržište i kripto zima mogu poklopiti, nisu nužno u korelaciji.

Cijene dionica određuju tržišne snage, a ulagači se oslanjaju na strategije temeljne i tehničke analize za određivanje ciljanih cijena. S kriptovalutama modeli vrednovanja još su u povojima. To može dovesti do velike nepovezanosti između dionica i kriptovaluta. Međutim, kao što pokazuje kripto zima koja je započela 2021., također postoji mogućnost da se pad tržišta dionica može dogoditi istovremeno s padom kripto tržišta.

Utječe li kripto zima na sve kriptovalute?

U tipičnoj kripto zimi pogođena je većina kriptovaluta. Iako postoji mogućnost iznimaka, ulagači bi trebali računati s padom na cijelom tržištu tijekom kripto zimskih razdoblja.

Kako možete predvidjeti kripto zimu?

Nemoguće je točno predvidjeti kada će kripto zima početi ili završiti. Međutim, praćenje vijesti o kriptovalutama i praćenje aktivnosti među zajednicama kriptovaluta na mrežama društvenih medija kao što su Twitter, Reddit i Discord mogu ponuditi uvid u raspoloženje ulagača i dati predodžbu o planiranju ulaganja.

Što je decentralizirana autonomna organizacija (DAO)?

Što je blockchain?