Što su kripto kitovi?

Kit neke kriptovalute, koji se češće naziva „kripto kit“ ili samo „kit“, izraz je zajednice kriptovaluta koji se odnosi na pojedince ili entitete koji posjeduju velike količine određene kriptovalute. Kitovi posjeduju dovoljno neke kriptovalute da imaju potencijal manipulirati valutnim procjenama.

Postizanje statusa kita u prostoru kriptovaluta je subjektivno. U većini slučajeva, čini se da se zajednica slaže da veliki postotak dostupnih kovanica čini račun kitom. Općenito, čini se da kitovi čine više od 10% ukupnog broja određene kriptovalute.

Veliki vlasnici kriptovaluta nazivaju se kitovima jer su kitovi vrlo veliki u usporedbi s manjim ribama u oceanu kriptovaluta. Četiri Bitcoin novčanika posjedovala su 3,49 % svih bitcoina u optjecaju u svibnju 2022., a prvih 100 novčanika držalo je oko 15,36 % svih bitcoina. Dogecoin, meme coin koji je postao vrlo popularan, još je više centraliziran. U svibnju 2022. 15 adresa činilo je gotovo 52 % dogecoina, s više od 29,5 milijardi kovanica. Takve velike račune pomno prate kripto zajednica i investitori. Ako bilo koji od 100 najvećih novčanika izvrši transakciju, ona se javno objavljuje putem web stranice Whale Alert i Twitter računa čim se to dogodi.

Učinak kripto kitova na likvidnost

Budući da je riječ o novčanicima visokog profila, kitovi mogu predstavljati problem za kriptovalute zbog koncentracije bogatstva, osobito ako ono nepomično stoji na računu. Kada kovanice stoje na računu umjesto da se koriste, to smanjuje likvidnost kriptovalute jer je dostupno manje kovanica. Kitovi također mogu izazvati volatilnost cijena, posebno kada premještaju veliku količinu kriptovalute jednom transakcijom. Na primjer, ako vlasnik pokušava prodati svoj bitcoin za fiat valutu, nedostatak likvidnosti i veličina transakcije stvaraju pritisak na pad cijene bitcoina jer sudionici na tržištu vide transakciju. Kada kitovi prodaju, drugi ulagači postaju visoko pripravni, pazeći na pokazatelje da kitovi „odbacuju“ svoje posjede. Uobičajeni znak na koji investitori paze srednja je vrijednost priljeva razmjene ili prosječni iznos određene kriptovalute koja se polaže na razmjenu. Ako prosječna količina kovanica po transakciji poraste iznad 2,0, znači da će kitovi vjerojatno početi s odbacivanjem ako je to u korelaciji s velikim brojem kitova koji koriste razmjenu.

Što kripto kitovi znače investitorima?

Mnogo je okolnosti u kojima netko s velikom količinom kriptovalute može premjestiti svoje posjede. Treba napomenuti da kretanje ne znači uvijek da kitovi prodaju svoje posjede; mogli bi mijenjati novčanike ili mjenjačnice ili obavljati veliku kupnju. Ponekad kitovi mogu pokušati prodati svoju imovinu u manjim iznosima tijekom duljeg razdoblja kako bi izbjegli privlačenje pozornosti na sebe, a mogu proizvesti i tržišne distorzije, šaljući cijenu neočekivano gore ili dolje. Zbog toga ulagači promatraju poznate adrese kitova kako bi potražili broj transakcija zajedno s njihovom vrijednošću. Zaključno, ako ste kripto investitor, dobra je ideja obratiti pozornost na to što kitovi rade. Međutim, kretanje ne znači nužno da trebate paničariti.

Što je Bitcoin maksimalizam?

Što je stablecoin?