Što je Ethereum gas?

Važno je odmah napomenuti da se gorivo (gas) ovdje odnosi na naknade za mrežne transakcije Ethereuma, a ne na benzin koji pokreće vaš automobil. Gorivo Ethereuma odnosi se na naknadu ili vrijednost cijene potrebnu za uspješno provođenje transakcije ili izvršenje ugovora na Ethereumovoj blockchain platformi.

Mehanizam iza procesa

Vrednovano u malim dijelovima kriptovalute ether (ETH), koji se obično nazivaju gwei, a ponekad i nanoeth, gorivo se koristi za dodjelu resursa Ethereumovog virtualnog stroja (EVM) kako bi se decentralizirane aplikacije poput pametnih ugovora mogle provesti same na siguran, ali decentraliziran način.

Točna cijena goriva određuje se ponudom i potražnjom među rudarima mreže, koji mogu odbiti obradu transakcije ako cijena goriva ne dosegne njihov prag, i korisnika mreže koji traže procesorsku snagu.

Svrha goriva u Ethereumu

Koncept goriva uveden je kako bi se održao poseban sloj vrijednosti koji ukazuje isključivo na potrošnju prema računskim troškovima na mreži Ethereuma. Posjedovanje zasebne jedinice za tu svrhu omogućava praktičnu razliku između stvarnog vrednovanja kriptovalute (ETH) i računskih troškova korištenja Ethereumovog virtualnog stroja (EVM).

Naknade za gorivo plaćanja su korisnika kako bi se nadoknadila računalna energija potrebna za obradu i provjeru valjanosti transakcija na Ethereumovom blockchainu. „Ograničenje goriva“ odnosi se na maksimalnu količinu goriva (ili energije) koju ste spremni potrošiti na određenu transakciju. Veće ograničenje goriva znači da morate učiniti više posla kako biste proveli transakciju koristeći ETH ili pametni ugovor.

Za lakšu usporedbu, vožnja automobilom u stvarnom svijetu za određeni broj kilometara može zahtijevati određenu količinu litara goriva, kao što vas premještanje određenog iznosa novca s vašeg bankovnog računa na račun kreditne kartice vašeg prijatelja može koštati određeni iznos eura naknade za obradu. U oba slučaja imate uporabnu vrijednost i trošak izvođenja procesa, to jest putovanja automobilom ili financijske transakcije. Slično tomu i ugovor ili transakcija na Ethereumu može vrijediti 50 ETH, dok cijena goriva za obradu te transakcije u tome trenutku može primjerice biti 1/100.000 ETH.

Ethereum rudari, koji obavljaju sve važne zadatke provjere i obrade transakcija na mreži, dobivaju tu posebnu naknadu u zamjenu za svoje računalne usluge. Ako je ograničenje cijene goriva prenisko, rudari mogu odlučiti ignorirati takve transakcije. Stoga cijena goriva varira (cijena u ETH) s ponudom i potražnjom za procesorskom snagom.

Ethereumov virtualni stroj (EVM)

EVM sposoban je pokretati pametne ugovore koji mogu predstavljati financijske sporazume, poput opcijskih ugovora, zamjene ili obveznice s plaćanjem kupona. Također se može koristiti za provedbu oklada, za ispunjavanje ugovora o radu, za održavanje legitimnih decentraliziranih objekata za kockanje i kao pouzdana depozitna banka za kupnju predmeta visoke vrijednosti. To su samo neki od primjera onoga što je moguće s pametnim ugovorima, a potencijal da se zamijene sve vrste pravnih, financijskih i društvenih sporazuma doista je uzbudljiv.

Unutar ekosustava Ethereuma, ETH postoji kao interna kriptovaluta koja se koristi za podmirenje ishoda pametnih ugovora koji se provode unutar protokola. ETH se može rudariti i njime se može trgovati na burzama kriptovaluta s bitcoinom ili fiat valutama poput eura i dolara, a također se koristi za plaćanje računalnog napora koji je potreban čvorovima na njegovom lancu blokova. Međutim, Ethereum uskoro planira prijeći na blockchain temeljen na dokazu o udjelu (PoS). U tome modelu rudari više neće koristiti računalnu snagu, nego će se oslanjati na model konsenzusa prema tomu koliko kovanica drži pojedini čvor.

Što je Ethereum Merge?

zastava kolumbije na zgradi

Kolumbija uvodi nacionalnu digitalnu valutu