Što je Bitcoin Pizza Day?

U svibnju 2010. programer s Floride i jedan od prvih rudara Bitcoina, Laszlo Hanyecz, pokušao je kupiti dvije velike pizze s bitcoinom. 18. svibnja na forumu Bitcointalk.org objavio da želi kupiti pizzu – po mogućnosti dvije velike – koristeći bitcoin. Ponudio je 10.000 BTC svakome tko bi bio voljan naručiti, pokupiti i dostaviti mu ih. BTC je tada vrijedio manje od pola centa.

Do 21. svibnja još uvijek nije uspio pronaći nikoga voljnog za transakciju. Onda je, konačno, sljedeći dan netko prihvatio njegovu ponudu. Potez koji će kasnije ući u povijest. Taj netko bio je 19-godišnjak po imenu Jeremy Sturdivant a 22. svibanj će postati poznat kao “Bitcoin Pizza Day”, dan kada je prvi puta javno spomenuto da je netko koristio bitcoin za kupnju fizičke robe.

Inače, prije prvog prepolovljenja bitcoina 2012. godine, svaki uspješni rudar bio je nagrađen s 50 BTC za otkrivanje novog bloka. To je značilo da je potrebno rudariti samo 200 blokova da bi se zaradilo 10 000 BTC-a, što i nije bilo osobito teško s obzirom da u to vrijeme nije bilo mnogo ljudi koji su se natjecali za njihovo rudarenje.

Nepotrebno je reći da je vrijednost tih istih bitcoina prilično strmo rasla tijekom sljedećeg desetljeća. Da je Hanyecz hipotetski prodao cijelu svoju zalihu po najvišoj cijeni bitcoina svih vremena od 68 990 dolara, zaradio bi oko 690 milijuna dolara – dovoljno da kupi 46 milijuna velikih Papa John’s pizza po 15 dolara po komadu.

Proof-of-Work i Proof-of-Stake razlika

Što je satoshi?