Što je decentralizirana autonomna organizacija (DAO)?

Decentralizirana autonomna organizacija (DAO) novi je oblik pravne strukture. Bez središnjeg upravljačkog tijela, svaki član unutar DAO-a obično ima zajednički cilj i pokušava djelovati u najboljem interesu entiteta. Popularizirani entuzijastima kriptovaluta i blockchain tehnologije, DAO-i se koriste za donošenje odluka u pristupu upravljanja odozdo prema gore.

Razumijevanje decentraliziranih autonomnih organizacija (DAO-a)

Inspirirana decentralizacijom kriptovaluta, 2016. godine skupina programera došla je do ideje za stvaranjem decentralizirane autonomne organizacije ili DAO-a. Koncept DAO-a promicanje je nadzora i upravljanja entitetom sličnim korporaciji. Međutim, ključ za DAO nedostatak je središnjeg autoriteta jer kolektivna skupina vođa i sudionika djeluje kao tijelo upravljanja.

Kako funkcioniraju DAO-i

DAO-i se uvelike oslanjaju na pametne ugovore. Takvi logično kodirani sporazumi diktiraju donošenje odluka temeljenih na osnovnoj aktivnosti na blockchainu. Proces glasovanja za DAO-e objavljen je na blockchainu. Korisnici često moraju birati između opcija koje se međusobno isključuju. Moć glasanja često se raspoređuje među korisnicima na temelju broja tokena koje posjeduju. Na primjer, jedan korisnik koji posjeduje 100 tokena DAO-a imat će dvostruko veću glasačku moć od korisnika koji posjeduje 50 tokena.

Teorija koja stoji iza ove prakse pretpostavlja da su korisnici koji više novca ulažu u DAO potaknuti da djeluju u dobroj vjeri. Zamislite korisnika koji posjeduje 25 % ukupne glasačke moći. Takav korisnik može sudjelovati u lošim djelima, no time će ugroziti vrijednost svojih 25 % udjela.

DAO-i često imaju riznice u kojima se nalaze tokeni koji se mogu izdati u zamjenu za fiat valute. Članovi DAO-a mogu glasovati o tome kako koristiti takva sredstva. Na primjer, neki DAO-i s namjerom stjecanja rijetkih NFT-a mogu glasovati o tome hoće li se odreći sredstava riznice u zamjenu za imovinu.

Prednosti DAO-a

Decentralizacija. Odluke koje utječu na organizaciju donosi skup pojedinaca, za razliku od središnje vlasti koja je često brojčano nadjačana svojim kolegama. Umjesto da se oslanja na radnje jednog pojedinca (CEO-a) ili male skupine pojedinaca (upravnog odbora), DAO može decentralizirati ovlasti na znatno veći broj korisnika.

Sudjelovanje. Pojedinci unutar entiteta mogu se osjećati više ovlaštenima i povezanima s entitetom kada imaju izravnu riječ i pravo glasa o svim pitanjima. Takvi pojedinci možda nemaju jaku glasačku moć, ali DAO potiče vlasnike tokena da glasaju, spaljuju tokene ili koriste svoje tokene na načine za koje misle da su najbolji za entitet.

Publicitet. Unutar DAO-a glasovi se daju putem blockchaina i javno su dostupni. To zahtijeva od korisnika da djeluju na način za koji smatraju da je najbolji jer će njihov glas i njihove odluke biti javno vidljivi. Time se potiču djelovanja koja će koristiti ugledu birača i obeshrabruju djela protiv zajednice.

Zajednica. Koncept DAO-a potiče ljude iz cijelog svijeta da se neprimjetno udruže kako bi izgradili jedinstvenu viziju. Već samo internetskom vezom, vlasnici tokena mogu komunicirati s drugim vlasnicima gdje god oni živjeli.

Ograničenja DAO-a

Sporost: Ako javno poduzeće vodi izvršni direktor, jedan glas može biti potreban da se odluči o određenoj radnji ili smjeru koji će poduzeće poduzeti. Uz DAO svaki korisnik ima priliku glasati. To zahtijeva mnogo duže razdoblje glasanja, posebno s obzirom na vremenske zone i prioritete izvan DAO-a.

Neobrazovanost: Slično problemu sporosti, DAO ima odgovornost educirati mnogo više ljudi u vezi s još neriješenim aktivnostima entiteta. Jednog izvršnog direktora puno je lakše držati uključenim u razvoj tvrtke, dok vlasnici tokena DAO-a mogu imati različito obrazovanje, razumijevanje inicijativa, poticaja ili pristup resursima. Zajednički izazov DAO-a jest taj da, iako spajaju raznolike skupine ljudi, one moraju naučiti kako rasti, osmišljavati strategiju i komunicirati kao jedna jedinica.

Neučinkovitost: Djelomično sažimajući prve dvije točke, DAO-i su izloženi velikom riziku da budu neučinkoviti. Zbog vremena potrebnog za administrativno obrazovanje birača, komuniciranje inicijativa, objašnjenje strategija i uključivanje novih članova, DAO-u se lako može dogoditi da se provede mnogo više vremena raspravljajući o promjenama nego o njihovoj provedbi. DAO može i zaglaviti u trivijalnim, administrativnim zadacima zbog prirode potrebe za koordinacijom mnogo većeg broja pojedinaca.

Sigurnost: Problem s kojim se suočavaju sve digitalne platforme za blockchain resurse jest sigurnost. DAO zahtijeva značajnu tehničku stručnost za implementaciju. Bez toga se može pojaviti ništavnost načina na koji se glasa ili donose odluke. Povjerenje može biti narušeno i korisnici napuštaju entitet ako se ne mogu osloniti na strukturu entiteta. Čak i korištenjem više-potpisnih ili hladnih novčanika, DAO-i se mogu iskoristiti, rezerve blagajne ukrasti, a trezori isprazniti.

Rani investitor Terre (LUNA) izgubio 3,6 milijardi USD

Što je kripto zima?