Čak 114 država svijeta istražuje potencijal CBDC-a

Najmanje 114 središnjih banaka, što predstavlja 58 % svih zemalja, koje generiraju 95 % globalnog BDP-a, istražuju digitalne valute središnjih banaka (CBDC-e), pokazuje istraživanje Bank of America.

Izvješće zaključuje kako su digitalne valute poput stablecoina i CBDC-a neizbježne, te njihovu upotrebu naziva prirodnim razvojem današnjih monetarnih i platnih sustava. Zapažanja se odnose na zastarjelu infrastrukturu financijskog sustava koju bi razvoj CBDC-a mogao trenutno riješiti.

Potencijal CBDC-a da ukloni posrednike nakon što ih tehnologija učini suvišnima mogao bi donijeti podmirivanje transakcija u stvarnom vremenu, potpunu transparentnost i niže troškove, navodi se u izvješću.

Analitičari ukazuju na procijenjenih četiri bilijuna dolara kapitala koji banke moraju položiti u korespondentne banke kako bi uklonile rizik namire. Studija tvrdi da je to neučinkovita raspodjela kapitala koja bi inače mogla generirati prinos negdje drugdje.

Nadalje, manje kapitalizirane banke i pružatelji usluga platnog prometa ne mogu se proširiti na prekogranična plaćanja djelomično zbog zahtjeva za predfinanciranjem računa u korespondentnim bankama.

Rezultat je toga da prekogranična plaćanja stoje deset puta više od domaćih plaćanja.

CBDC-i kao pomoć onima bez pristupa bankovnim uslugama

Istraživači također predviđaju da će usvajanje CBDC-a pozitivno utjecati na populaciju koja nema bankovne usluge, a to je 1,4 milijarde ljudi diljem svijeta i 6,5 % stanovništva SAD-a, prema podacima Federalnih rezervi SAD-a za 2021. godinu.

Ako je CBDC novčanik razvijen za ispunjavanje osnovnih financijskih usluga, poput mogućnosti držanja, slanja i primanja sredstava, kao i uspostavljanja kreditne povijesti i pružanja kreditnih rezultata, nesrazmjer bi se mogao gotovo u potpunosti eliminirati.

Izvješće također uključuje analizu o ulozi koju bi stablecoini mogli odigrati u usvajanju CBDC-a, uzimajući u obzir značajan rast volumena transakcija stablecoinima u posljednje dvije godine koji je dosegnuo 7,9 bilijuna dolara u 2022. 

Analitičari kažu da očekuju da će se usvajanje stablecoina i korištenje za plaćanja povećati u nedostatku CBDC-a, dok financijske institucije istražuju rješenja za skrbništvom nad digitalnom imovinom i trgovanjem.

Međutim, ako izdavanje CBDC-a potraje predugo, istraživači se brinu da bi se stablecoini mogli još više proširiti u prekogranična, pa čak i domaća plaćanja. To bi moglo povećati sustavni rizik na tradicionalnom tržištu i spriječiti sposobnost središnjih banaka da provode monetarnu politiku.

Mogu li CBDC-i i stablecoini koegzistirati?

Izvješće se bavi i budućnošću, u kojoj i stablecoini i CBDC-i mogu koegzistirati. Stablecoini će vjerojatno nastaviti biti korišteni u određenim slučajevima upotrebe, posebno kada su uključeni pametni ugovori

Dizajn i mogućnost programiranja CBDC-a vjerojatno će odrediti razinu budućeg usvajanja i upotrebe stablecoina. Također, potencijal CBDC-a da istisne stablecoine uvelike ovisi o njihovoj interoperabilnosti s blockchainima i aplikacijama temeljenim na blockchainu.

Što se rizika tiče, osim potencijalnog kolapsa industrije komercijalnog bankarstva, istraživači se bore s dva važna pitanja: Kako će vlade uvjeriti svoje građane da koriste njihov CBDC? I na što će sve vlade biti sposobne ako i kada to učine?

Autori priznaju da bi potencijalne zapreke usvajanju CBDC-a mogle proizaći iz gubitka privatnosti i anonimnosti koju javnost uživa s fizičkim novcem. U tu svrhu analiza predlaže kompromis temeljen na politici.

Plaćanja pomoću CBDC-a mogu ostati anonimna ako postoji pravni okvir koji središnjoj banci ili vladi daje pravo na praćenje transakcija kod naznaka kriminalnih aktivnosti, utaje poreza, pranja novca ili financiranja terorizma. Ali potpune anonimnosti neće biti.

Dnevni pregled 19.01.’23. – Vlasti SAD-a i Genesis zaustavili rast kripto tržišta

CEO Coinbasea poziva Argentinu i Brazil da usvoje BTC kao zajedničku valutu