Ključni čimbenici za kripto travanj

I kako to inače biva, od bullish raspoloženja u ponedjeljak, a nakon još jednog odbijanja, eto nas u bearish sentimentu. Stoga svjedočimo natjecanju u crnim prognozama, pa se sada spominju korekcije na 50, 40, pa i 20 tisuća dolara.

U kriptu doista ništa nije nemoguće, ali neka od tih predviđanja ne djeluju izvjesno, da se izrazimo pristojno, ili nemaju veze sa zdravim razumom, ako ćemo grublje. Samo ako se stabiliziraju priljevi ETF-ova, eto opet pjesama o šesteroznamenkastim razinama BTC-a.

Naravno, čvrst, jastrebovski stav, kako bi Ameri rekli, ondašnje monetarne vlasti oko zauzdavanja inflacije mogao bi takav bullish razvoj usporiti ili odgoditi, ali ne i zaustaviti. Zato što visoke kamatne stope potiču snižavanje likvidnosti, ali i rotaciju kapitala iz rizične imovine k tradicionalnijim i sigurnijim investicijskim proizvodima poput državnih obveznica, trezoraca.

Ali nemojmo zaboraviti još nekoliko čimbenika. Primjerice, interes institucija sve je veći, i to ne samo u SAD-u. Potom, Hong Kong je najavio da bi 15. ovog mjeseca trebao odobriti svoje ETF-ove, a to predstavlja mnoštvo prilika za institucionalne i male ulagače. S malim ulagačima koji dobivaju pristup bitcoin ulaganjima putem ETF-ova, tradicionalni institucionalni investitori usred sporih rezultata tržišta dionica sve više gledaju na ulaganja u kriptovalute. Osim toga očekuje se da će predviđeno pokretanje tih ETF-ova utrti put diverzificiranijim investicijskim portfeljima, što bi potencijalno moglo zrcaliti uspjeh postignut u Sjedinjenim Državama.

A što se američkih ETF-ova tiče, Michael Sonnenshein, čelnik i dalje najvećeg od njih, Grayscaleovog, najavio je da bi se odljevi trebali zaustaviti. Sonnenshein je za Reuters rekao da su neke od prodaja povezanih s nagodbama bankrotiranih kripto kompanija poput FTX-a ili Genesisa uglavnom iza nas i da očekuje promjenu trenda.

Naime, da podsjetimo, uz spomenutu rasprodaju dionica od strane bankrotiranih tvrtki, kada je američka Komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC) odobrila spot bitcoin ETF-ove u 1. mjesecu, Grayscaleov proizvod (GBTC), koji je već postojao nekoliko godina kao zaklada, doživio je znatne odljeve jer su postojeći investitori prodavali svoje dionice kako bi iz u ETF konvertiranog GBTC-a ušli u druge ETF-ove, s obzirom na višestruko višu naknadu u Grayscaleovom fondu.

U tri mjeseca otada GBTC je zabilježio ukupne odljeve u vrijednosti od 15 milijardi dolara, prema BitMEX Researchu. Tijekom trećeg mjeseca ti su odljevi iznosili čak 600 milijuna dolara dnevno, ali su otada znatno pali. U ponedjeljak i utorak bili su na razinama od 303 odnosno 155 milijuna dolara.

Inače, uvjetno rečeno, pozitivni ETF-ovi, predvođeni BlackRockom, kupili su od svojeg pokretanja ukupno oko 839 tisuća BTC-ova, procijenjenih na približno 57,9 milijardi dolara. Uzimajući u obzir odljeve iz GBTC-a, neto priljevi iznose 522.527 BTC-a (oko 35,9 milijardi USD-a).

S te pozitivne strane, ne treba zaboraviti spomenuti da za svega devet dana, prema trenutačnim procjenama, slijedi halving, koji će prepoloviti količinu novih bitcoina koji dolaze na tržište. I za kraj treba svakako reći da retaila još zapravo nema i da, unatoč snažnom rastu cijene BTC-a, maloprodaja spava. A upravo bi halving to mogao promijeniti. Reklo bi se, pred nama su sretni dani.

Uzroci trenutačnog pada kripto tržišta

Što koči bitcoin? Slothana prikupila preko 10 milijuna USD u presaleu!