Uzroci trenutačnog pada kripto tržišta

Unatoč otvaranju tjedna tijekom kojeg je bitcoin signalizirao da bi mogao ponovno napasti svoj trenutačni all time high, koji je iznad 73.700 dolara, ipak smo svjedočili trećem neuspjelom pokušaju obaranja rekorda.

Uzastopna odbijanja bitcoina povećavaju njegov potencijal da pretrpi nagli pad cijene u nadolazećim tjednima. Nekoliko je razloga današnjeg pada kompletnog tržišta. Prvo, uzimanje profita nakon što je BTC došao nadomak svojeg cjenovnog rekorda, potom negativni tokovi u ETF-ove, koji nikako da vrate stabilne i kontinuirane neto priljeve, i kao treće, oprez i zabrinutost tržišnih aktera uoči objava američkih podataka o CPI inflaciji, dakle indeksa potrošačkih cijena.

I ispalo je da je bojazan bila opravdana s obzirom na to da su podaci bili lošiji od očekivanog. CPI je tako porastao za 0,4 %, malo više u odnosu na očekivanja od 0,3 %. Na godišnjoj razini, CPI je porastao za 3,5 %, u odnosu na očekivanih 3,4 %. Ovi podaci, naravno, bacaju sumnju u nade za smanjenje stope Feda u nekom trenutku ovog ljeta.

Uz ETF-ove i halving očekivalo se da će upravo popustljivija monetarna politika SAD-a biti jedan od katalizatora rasta tržišta u 2024. Ali inflacija ne popušta, a više članova Federalnih rezervi već je jasno dalo do znanja da nije sklono popuštanju monetarne politike sve dok ne vide održivi put, tj. više od samo jednog mjesečnog izvješća o silaznom trendu inflacije.

A ranije ovog tjedna čelnik jedne od najvećih svjetskih banaka, JPMorgana, Jamie Dimon, izašao je s prilično kataklizmičkim upozorenjem, koje kaže da je moguće ne samo smanjenje stopa nego i da je kamatna stopa od čak 8 % još opcija, što bi doista bio ogroman udar za rizičnu imovinu poput kriptovaluta.

Trenutačno su kamate na razinama od 5,25 do 5,5 posto. Bitcoin je tako u trenutku pisanja članka na razini od 68 tisuća dolara, s dnevnim padom od 3,1 posto. Bolje nisu prošli ni altovi. Ether je u minusu 4,2 posto, ispod 3,5 tisuće dolara, i to unatoč obnovljenom zanimanju za Ethereum futurese, što bi trebalo ukazivati na preokret prema pozitivnom trendu. Ali kako to obično biva dok tone BTC, tone i najveći dio ostatka tržišta.

Etheru vjerojatno nije pomogla ni izjava Jana Van Ecka, šefa istoimenog upravitelja imovinom i jednog od prijavitelja za spot Ethereum ETF. Van Eck tako kaže da je izostanak povratnih informacija i komunikacije od strane SEC-a znak da ETF-ovi neće biti odobreni u petom mjesecu.

BNB bilježi blagi plus i mijenja vlasnike po 583 dolara. SOL je u padu pet posto, na 165 USD-a. Nedavna zagušenja mreže izazvala su zabrinutost među korisnicima, a prema podacima koje je dostavio Phantom, Solana se uhvatila u koštac sa zagušenjem drugi put  u rasponu od samo 48 sati, nakon što se Jupiter, ključna decentralizirana burza koja djeluje unutar Solana ekosustava, našla pod opsadom botova.

XRP je u padu 4,1 a DOGE 3,8 posto, na 60 odnosno 18,5 centi. Toncoin jedini bilježi znatniji rast u top deset i puše za vratom DOGE-u, nakon što je preskočio Cardanovu ADU postigavši svoj novi all time high, iznad 7 dolara. ADA se pritom nastavlja suočavati s pritiskom prodaje. Nakon što je izgubila podršku od 60 centi, ADA pada prema sljedećoj podršci od 0,55 USD-a. A to je možda dobra prilika za fanove tog tokena. Naravno ovo nije nagovor na kupnju ili financijski savjet… samo promišljanje. ADU ne bi trebalo otpisati jer slijedi vrlo sličnu, sporu, dosadnu putanju kao u periodu od 2018. do 2021., prije mega uspona.

Popularni kripto stručnjak Ali Martinez tako u nedavnoj analizi sugerira da bi ADA u nadolazećim tjednima mogla proći kroz fazu dodatnog povlačenja prema spomenutih 55 centi pa potom kroz konsolidaciju u rasponu do 80 centi. Nakon toga Martinez predviđa porast cijene na 1,70 USD-a. A nakon tog potencijalnog uspona očekuje se još jedno razdoblje konsolidacije, koje treba postaviti temelje za potencijalni proboj prema granici od 5 USD-a. To bi bilo gotovo deset puta više od sadašnje cijene. Ako se realiziraju, to neće biti nimalo loši dobitci za dojučerašnju top deset kriptovalutu. Dapače!

Broj XRP tokena na Coreum mreži porastao 2703 %!

Ključni čimbenici za kripto travanj