Što su fiat valute?

Fiat valuta ona je valuta koju izdaje država i koja nije podržana fizičkom robom poput zlata ili srebra, nego je podržava država koja ju je izdala. Vrijednost fiat novca proizlazi iz odnosa između ponude i potražnje i stabilnosti vlade koja ga izdaje, a ne iz vrijednosti robe koja ga podupire.

Razumijevanje fiat valuta

Većina modernih papirnatih valuta fiksne su valute, uključujući američki dolar, euro i druge glavne svjetske valute. Izraz „fiat“ latinska je riječ koja se često prevodi kao „tako će biti“ ili „neka bude učinjeno“. Fiat valute imaju vrijednost samo zato što vlada održava tu vrijednost jer ne postoji korisnost za fiat novac sam po sebi.

Fiat valuta pojavile su se kada su vlade različitih zemalja počele kovati kovanice od vrijedne fizičke robe poput zlata ili srebra ili su počele tiskati papirnati novac koji se mogao otkupiti za određeni iznos fizičke robe. Ali fiat je zapravo nekonvertibilan i ne može se otkupiti, samo zato što ne postoji temeljna roba koja ga podupire.

Budući da fiat novac nije povezan s fizičkim rezervama, kao što su nacionalne zalihe zlata ili srebra, postoji opasnost da će izgubiti vrijednost zbog inflacije ili čak postati bezvrijedan u slučaju hiperinflacije. U nekim od najgorih slučajeva hiperinflacije, poput onih neposredno nakon Drugog svjetskog rata, stopa inflacije može se udvostručiti u jednom danu.

K tome, ako ljudi izgube povjerenje u nacionalnu valutu, novac više neće imati vrijednost. To je puno drukčije od valute podupirane zlatom. Zlato ima intrinzičnu vrijednost zbog potražnje za njim u nakitu i ukrasima, kao i u proizvodnji elektroničkih uređaja, računala i zrakoplovnih vozila.

Prednosti fiat valuta

Fiat novac služi kao dobra valuta ako se može nositi s ulogama koje su nacionalnom gospodarstvu potrebne od svoje novčane jedinice. To su najčešće pohranjivanje vrijednosti, pružanje numeričkog računa i olakšavanje razmjene. Također ima izvrsnu emisijsku dobit, što znači da je isplativiji za proizvodnju od valuta izravno vezanih uz robu.

Fiat valute dobile su na važnosti u 20. stoljeću, dijelom zato što su vlade i središnje banke nastojale zaštititi svoja gospodarstva od najgorih učinaka naglog prirodnog rasta i pada poslovnog ciklusa.

Budući da fiat novac nije rijedak ili fiksan resurs poput zlata, središnje banke imaju znatno veću kontrolu nad njegovom opskrbom. To im daje moć upravljanja ekonomskim varijablama, poput ponuda kredita, likvidnosti, kamatnih stopa i brzine kretanja novca.

Nedostaci fiat valuta

Hipotekarna kriza iz 2007. godine i financijski slom koji je nastao iz toga umanjili su uvjerenje da središnje banke uvijek mogu spriječiti ozbiljne recesije reguliranjem ponude novca. Između ostalog, to je pokrenulo stvaranje Bitcoina i mnogih drugih kriptovaluta koje su uslijedile.

Važno je još jednom istaknuti da su valute vezane za zlato općenito stabilnije od fiat novca zbog ograničene ponude zlata. Također, treba biti svjestan toga da postoji više mogućnosti za stvaranje financijskih balona fiat novcem zbog njegove neograničene ponude.

Što je pegging?

Što su decentralizirane aplikacije (dApps)?