Pregled stanja s ETF-ovima

Dotaknimo se još malo ETF-ova jer iako se na prvu tako čini, nije ni tu baš sve tako crno.

Istina, američki ETF-ovi ne isporučuju u posljednje vrijeme, ali ima i nekih pozitivnih signala. Recimo, Grayscale je stigao do svog, nazovimo to tako, halvinga, i to prije bitcoina. Doduše u malo drugačijem smislu. Naime, Grayscaleov GBTC fond u svojem posjedu sada drži duplo manje bitcoina nego 11.1. kada su pokrenuti američki ETF-ovi. Taj je fond ključan u negativnim tokovima, odnosno rasprodaji bitcoina, no to sugerira da neće proći još puno vremena prije nego što se ti odljevi zaustave.

GBTC, koji je pri pokretanju držao de facto kompletno tržište, tako je pao na samo 37,3 posto udjela. Blackrockov IBIT sada drži 32,2, a Fidelityjev je fond treći sa 17,8 posto tržišnog udjela. A koliko su američki ETF-ovi bitan zamašnjak cijelog marketa govori i podatak koji kaže da ukupni neto priljevi od njihovog pokretanja iznose 12,5 milijardi dolara i da upravljaju s gotovo 840 tisuća bitcoina, više od četiri posto ukupne ponude.

A dobra vijest oko ETF-ova došla je i danas iz Hong Konga, dan nakon što je ondje odobreno pokretanje takvih BTC i ETH fondova. Naime, oba bi proizvoda mogla biti pokrenuta već do kraja mjeseca. Međutim, dvojbeno je kolika će biti potražnja za njima. Dok neki smatraju da bi mogla biti znatna jer su dosad samo profesionalni investitori u Hong Kongu mogli imati pristup onim spot ETF-ovima koji kotiraju na američkoj burzi, a sada se s ovim domaćima otvara prilika za participaciju i šireg kruga ulagača, pa se očekuje velika potražnja za novim proizvodima, analitičar Bloomberg ETF-a, Eric Balchunas, nije tako optimističan i kaže da će honkonški kripto ETF-ovi imati sreću ako privuku i 500 milijuna dolara u ukupnoj imovini pod upravljanjem. Naime, Balchunas ukazuje na nesrazmjer u veličini ETF tržišta. „Spot bitcoin ETF-ovi u SAD-u imaju više imovine nego cijelo honkonško ETF tržište“, navodi Balchunas.

S druge strane, glavni kripto analitičar u Real Visionu i Balchunasov kolega u Bloombergu, Jamie Coutts, tvrdi da će, unatoč rezervama prema veličini ETF tržišta u Hong Kongu, ti proizvodi otvoriti ogromnu bazu kapitala kineskim ulagačima, za koje kaže da su već vješti u izbjegavanju kontrole kapitala koju je Hong Kong nametnuo onima koji žive u kontinentalnoj Kini. A ima tu logike i zbog činjenice da je regulator Hong Konga odobrio pokretanje spot Bitcoin i Ethereum ETF-ova korištenjem modela u naturi, što znači da se nove dionice ETF-a mogu izdati izravno kroz kupnju bitcoinom i etherom. Model stvaranja u naturi u suprotnosti je s modelom otkupa stvaranja gotovinom, koji izdavateljima omogućava stvaranje novih dionica ETF-a samo s gotovinom, što koriste američki ETF-ovi. Dakle, nove kupnje bitcoina i ethera u Hong Kongu definitivno će biti, samo je pitanje u kolikim iznosima.

Koliko je bitcoin zapravo otporan?

Prognoze poznatih analitičara