Prognoze poznatih analitičara

Navedimo i neke prognoze, to jest što neki od viđenijih kripto protagonista očekuju u kratkom i srednjem roku.

Recimo, Kris Marszalek, izvršni direktor Crypto.com-a, i dalje je optimističan po pitanju bitcoina. Unatoč tomu što kaže da bi bitcoin mogao nastaviti svoje kretanje prema dolje sve do halvinga, vjeruje da bi događaj prepolovljavanja nagrada rudarima trebao uzrokovati rast cijena vodeće kriptovalute na nove visine. Doduše, unutar šest mjeseci nakon halvinga.

Naime, čelnik Crypto.com-a priznao je povijesni značaj prepolovljavanja u poticanju dugoročnog rasta cijena, ali i upozorio na to da se ne može predvidjeti kratkoročna tržišna dinamika. Istaknuo je mogućnost rasprodaje bitcoina uoči ili nedugo nakon halvinga po obrascu buy the rumor, sell the news, koji se često pojavljuje na financijskim tržištima, a pogotovo kad je kripto u pitanju. Unatoč kratkoročnim neizvjesnostima, Marszalek je izrazio uvjerenje u pozitivne dugoročne implikacije halvinga na kripto tržište, predviđajući znatnu tržišnu aktivnost u spomenutih pola godine nakon događaja.

Marszalekovi uvidi zapravo naglašavaju specifičnu prirodu kripto tržišta, gdje kratkoročne fluktuacije koegzistiraju s dugoročnim izgledima za rast. Drugim riječima, povremenim korekcijama unatoč, bitcoin i kripto nalaze se unutar snažnog, šireg bull ciklusa. A stalno se postavlja pitanje kada će sezona altova. Istina, nije baš neko dobro vrijeme da se o tome govori, ali neki vjeruju ne samo da do alt sezone neće doći tako brzo nego i da bi krvarenje altcoina moglo biti još puno gore nego što je trenutačno.

Naime, dominacija bitcoina na tržištu kriptovaluta dosegla je trogodišnji vrhunac, potaknuta donedavnom snažnom potražnjom američkih ETF-ova. Na kraju prošlog tjedna bitcoin je činio gotovo 55 % ukupne tržišne kapitalizacije virtualnih valuta, u iznosu od 2,4 bilijuna dolara, što je razina koja nije viđena od 4. mjeseca 2021., prema podacima CoinMarketCapa. I upravo zbog te dominacije neki, poput poznatog analitičara Benjamina Cowena, savjetuju da bi se trebalo suzdržati od kupnje altcoina unatoč padu jer se očekuje daljnja korekcija zbog rastuće dominacije bitcoina, i to unatoč tomu što su neki zaronili i 70 posto.

„Samo zato što je altcoin pao 70 %, ne znači da ne može pasti još 70 %“, kaže Cowen, uz predviđanje da bi BTC dominacija mogla skočiti na 60 posto. Oslanjajući se na povijesne tržišne cikluse, naglasio je obrnut odnos između dominacije bitcoina i prinosa altcoina, stoga prognozira moguće razdoblje turbulencije za sektor altcoina.

Dakle, do altcoin sezone, sudeći prema ovom, još treba proći vremena. Slično razmišljaju i iz Matrixporta, čiji su analitičari reagirali na neke zaključke da se sezona altcoina već dogodila, oštro opovrgavajući takve tvrdnje. „Iako je došlo do golemog porasta nekolicine meme tokena i altcoina, širi je uzlet još u povojima prema omjeru BTC dominacije, kažu iz Matrixporta.

A što se današnjih rezultata altova tiče, imamo krvarenje na gotovo cijelom tržištu. Od najvećih, najdublji pad bilježi desetoplasirani TON, s dvoznamenkastim minusom. Slijedi Solana s padom od 8,9 posto, na svega 131 dolar. Ether je u minusu 3, BNB 4,9, XRP 2,4, a DOGE 3,1 posto.

Pregled stanja s ETF-ovima

When in doubt, zoom out!