Koliko je bitcoin zapravo otporan?

Nakon najave odobrenja spot bitcoin ETF-ova u Hong Kongu, BTC i šire tržište kriptovaluta zabilježili su jučer znatni oporavak tijekom azijskog trgovanja, pri čemu se vodeća kriptovaluta primakla razini od 67K USD-a.

Međutim, kako je dan odmicao, negativni sentiment prisutan u trgovanju preko bare ponovno je bacio tržište u negativu i spustio bitcoin na sadašnju razinu od nešto više od 62 tisuće dolara. I nije pao samo kripto jer su i dionice pretrpjele udare. Sukladno tomu, Nasdaq Composite zabilježio je pad od 1,8 %, S&P 500 se povukao za 1,2 %, a Dow Jones za 0,7 %.

I dok su američke dionice nastavile padati u odnosu na prethodni tjedan jer su prinosi državnih obveznica porasli iznad 4,6 posto kao odgovor na snažno izvješće o potrošnji građana, BTC je ponovno pogođen, ponajprije daljnjim odljevima iz spot bitcoin ETF-ova, koji su jučer zabilježili minus od oko 37 milijuna dolara. Dodatno, investitori smanjuju svoju izloženost prema rizičnoj imovini, ne samo radi rasta prinosa na sigurnije državne obveznice nego i zbog geopolitičke neizvjesnosti na Bliskom istoku. Izrael je najavio da će odgovoriti na iranski napad. Kako točno, još nije poznato.

I dok je oklijevanje ulagača s obzirom na ove okolnosti razumljivo, treba se podsjetiti i nečeg vrlo bitnog – razloga zašto je bitcoin uopće tu. BTC je, naime, stvoren nakon financijske krize 2008., upravo kako bi služio kao moguća zaštita od inflacije i tradicionalnih financijskih institucija, ali sada bi mogao biti iskorišten i kao pohrana vrijednosti u slučaju neželjenih geopolitičkih događaja jer BTC je sada puno veća, robusnija i nakraju prepoznatljivija klasa imovine nego u svojim mladim danima. Kako bi tržište reagiralo na eventualne nagle eskalacije teško je reći, a nadamo se da do takvog testa neće ni doći. Ipak, dosad su black swan efekti uvijek snažno pogađali bitcoin.

Ali vratimo se u sadašnjost. Dakle, čini se da su glavni problem BTC-a ETF-ovi, odnosno izostanak pozitivnih tokova u prva dva tjedna 4. mjeseca, dakle neto priljeva, što se nastavilo i u ponedjeljak. Zato su sada kritičari bitcoina poput poznatog zagovornika zlata Petera Schiffa imali priliku kritizirati performanse BTC-a u odnosu na taj plemeniti metal. Tako Schiff kaže da se kupci dionica bitcoin ETF-ova koji vjeruju da je BTC digitalna verzija zlata moraju zapitati zašto je zlato jučer poraslo za 1,9 %, bilježeći svoju najveću cijenu na zatvaranju ikada, dok su bitcoin ETF-ovi u padu od 5 %. „Možda je vaša teza pogrešna, pa biste trebali prodati vaše lažno zlato i kupiti ono pravo“, poručuje Schiff.

Pa je li Schiff u pravu i ima li nešto točno u njegovim riječima? Baš i nema, a to dokazuje i podsjetnik da je jednako kritizirao BTC krajem 2013., kada je bio na oko tisuću dolara. Danas je BTC više od 60 puta vredniji. U istom periodu zlato je raslo… pazite sad… samo dva puta. Ali hajmo smanjiti taj horizont i pogledati post Michaela Saylora koji uspoređuje izvedbu nekih ključnih asseta od 10. 8. 2020., dakle od trenutka kada je Saylorova kompanija Microstrategy počela ulagati u BTC. Bitcoin je u rastu 463, a zlato 16 posto. Microstrategyjeva dionica, pak, koja koristi svojevrsnu polugu na bitcoin, ima gotovo 1100 posto rasta. Pa tko je onda budala?

I baš zato, iako sada možda djeluje da prevladava pesimizam, samo se treba sjetiti izjave when in doubt, just zoom out. Dakle, ako bitcoin i kripto općenito doista potonu dublje, to zapravo u nekoj široj slici nije bitno. Jednostavno, radi se o dobrodošlom popustu.

Tržište u blagom oporavku nakon krvavog vikenda! 99Bitcoins – pionirski learn-to-earn projekt!

Pregled stanja s ETF-ovima