Pokreću se ETF-ovi u Hong Kongu, a do kraja godine i u Australiji

Postavlja se pitanje je li se raspoloženje na tržištu promijenilo ili je ovo samo kratka stanka unutar šireg bikovskog trenda, pa treba spomenuti potencijalni pozitivni katalizator na horizontu – sutrašnji početak trgovanja spot Bitcoin i Ethereum ETF-ova u Hong Kongu.

Ovo odobrenje Hong Konga značajno je za razvoj kripto industrije, unatoč tomu što je procijenjena veličina tržišta mnogo manja u usporedbi sa SAD-om. Ali ako bi kontinentalna Kina popustila ili ukinula kompletnu zabranu kripta, tada bi efekt mogao biti čak 25 milijardi dolara, a to je onda ogromna stvar za guranje cijene BTC-a.

A dobre ETF vijesti dolaze i iz Australije. Prema Bloombergu, najveća australska burza, ASX, mogla bi izlistati spot Bitcoin ETF-ove do kraja 2024. U izvješću se navodi da su najmanje dva subjekta podnijela zahtjev za izlistavanjem na ASX-u, dok još jedan radi na tome.

ASX je vodeća burza dionica u Australiji koja upravlja s oko 80 % lokalnog tržišta i bilježi kapitalizaciju od 2,7 bilijuna dolara. Inače, ulagači u Australiji već trguju spot Bitcoin ETF-ovima od 2022., no radi se o onima uvrštenima na manju burzu, CBOE Australia.

Novi ETF igrači navodno prvenstveno ciljaju na australsko tržište mirovinskih fondova, vrijedno 2,3 bilijuna dolara. Otprilike četvrtina mirovinske imovine u zemlji drži se u samoupravljanim mirovinskim programima, gdje pojedinci imaju autonomiju odabira svojih ulaganja. Ti bi programi potencijalno mogli postati najveći kupci spot-kripto fondova.

A pozitivna je vijest, kažu iz kripto analitičke tvrtke Santiment, i da je Ethereumov blockchain u petak doživio najjeftiniji dan u više od šest mjeseci, što može sugerirati da bi altcoini mogli ojačati prije nego što mnogi očekuju. Dakle, gas fees, odnosno naknade na Ethereumu, pale su na šestomjesečnu najnižu razinu, na nevjerojatno niskih 1,12 USD-a. Navedena analitička platforma sugerira da bi niske naknade za gorivo mogle ukazivati ​​na budući porast mrežnih aktivnosti Ethereuma i najaviti ​​početak rasta altcoina.

A optimistično zvuče i prognoze Willyja Wooa, koji kaže da će do kraja sljedeće godine biti milijardu kripto korisnika. Woo definira kripto korisnike kao jedinstvene entitete koji su dovršili verifikaciju Know Your Customer (KYC) i prethodno izvršili transakcije na blockchainu. Dosezanje prve milijarde kripto korisnika općenito se smatra prekretnicom u adopciji kripta u mainstreamu. A novi će korisnici naravno donijeti i priljev svježeg kapitala, što je važno za ukupno povećanje cijena digitalne imovine. Inače, broj vlasnika kriptovaluta u 2023. porastao je za 34 %, na 580 milijuna, prema izvješću Crypto.com-a.

„Bull run možda je već gotov“

CryptoUnity lansirat će svoju CEX aplikaciju krajem 5. mjeseca