„Bull run možda je već gotov“

Bikovsko tržište bitcoina možda je završilo s nedavnim all time highom od preko 73.700 dolara, kaže iskusni analitičar Peter Brandt.

Brandtova je izjava u oštroj suprotnosti s njegovim predviđanjem iz 2. mjeseca da bi se ciklus rasta, počevši od najnižih cijena na medvjeđem tržištu krajem 2022., mogao produžiti do 9. mjeseca 2025., s cijenom koja bi dosegla čak 200.000 USD-a. Njegova najnovija projekcija ima logike i temelji se na statističkom konceptu zvanom eksponencijalno opadanje (exponential decay), koji opisuje proces smanjenja prinosa tijekom vremena.

„Bitcoinom se povijesno trguje unutar ciklusa bull/bear koji traje otprilike četiri godine. Dosad su postojala tri velika ciklusa tržišta bikova i svaki je bio 80 % manje snažan od prethodnog u smislu cjenovne dobiti. Ako je statistička konstanta opadanja od 80 % točna, sadašnja rekordna vrijednost bitcoina iznad 73 tisuće dolara od 14. 3. 2024. već je dosegla cijenu koja je u skladu s povijesnim eksponencijalnim opadanjem“, kaže Brandt.

Naime, uspon na spomenuti all time high označio je rast od 79,1 % u odnosu na najnižu razinu medvjeđeg tržišta od 15.473 dolara, dosegnutu nakon kolapsa kripto burze FTX u 11. mjesecu 2022. Dakle, ako je teorija eksponencijalnog opadanja na snazi, tržište bikova moglo bi biti gotovo. Ipak, kao što znamo, prošli podaci ne jamče buduće rezultate. A to pogotovo vrijedi za ovaj ciklus. Sukladno tomu, Brandt nije uvjeren u ovu teoriju, pa tomu da je BTC već dosegao vrhunac u ovom ciklusu daje samo 25 % šanse.

Kriza ili čak stagflacija u SAD-u?

Pokreću se ETF-ovi u Hong Kongu, a do kraja godine i u Australiji