Kriza ili čak stagflacija u SAD-u?

Nakon mjeseca punog vrućih podataka o inflaciji, napokon ćemo dobiti ažurirana stajališta FED-a, i to na Praznik rada, Prvi maj.

Od makro podataka bitno je spomenuti da će biti objavljeni i oni o nezaposlenosti u SAD-u, i to u četvrtak i petak, što bi također moglo izazvati dodatnu volatilnost. Međutim, najnoviji podaci Ureda za ekonomsku analizu oslikali su prilično sumornu sliku američkog gospodarstva, s rastom BDP-a u prvom tromjesečju od skromnih 1,6 %, što je znatno ispod očekivanih 2,5 %, a pogotovo u usporedbi s rastom od 3,4 % u prethodnom kvartalu.

Slabiji rast BDP-a od očekivanog ukazuje na usporavanje gospodarstva, dok s druge strane više brojke temeljnog PCE indeksa signaliziraju stalne probleme s inflacijom, što naravno predstavlja izazov za Federalne rezerve. FED-ov preferirani pokazatelj inflacije pokazao je da su cijene porasle s 1,8 % godišnje stope u posljednjem tromjesečju 2023. na 3,4 % u prva tri mjeseca ove godine.

Dodatno, nakon odluke o gašenju Republic First Banka, pojavili su se znakovi da nešto opet puca u bankovnom sektoru. To je prva propast neke banke u SAD-u ove godine, a četvrta od 2023., kada su propale Silicon Valley, Signature i First Republic. I iako većina analitičara smatra da će bankarski sektor vjerojatno ostati stabilan unatoč kolapsu Republic Firsta, sasvim je sigurno da to izaziva dodatnu paniku na tržištu. S obzirom na sve navedeno, analitičari predviđaju s 95,6 % vjerojatnosti da će FED u srijedu zadržati kamatne stope na sadašnjim razinama, a pojavile su se i spekulacije da ne samo da smanjenja stopa ove godine neće biti nego bi američka centralna banka mogla ići i u njihovo dodatno podizanje.

Ali većina tržišnih aktera očekuje jedno smanjenje u 2024., što je pak u oštrom kontrastu s početnim prognozama o sedam postupnih spuštanja kamata, koje su bile aktualne na početku godine, odnosno predviđenih tri smanjenja iz trećeg mjeseca. Što je najgore, obnovljeni su strahovi od stagflacije. Taj miks razdoblja visoke inflacije i niskog ili čak negativnog gospodarskog rasta najgori je mogući scenarij za Jeromea Powella, ali i za američku pa i svjetsku ekonomiju.

Negativu je dodatno podebljao čelnik JP Morgana, Jamie Dimon, koji je upozorio na ozbiljnu mogućnost da američko gospodarstvo sljedeće godine svjedoči ozbiljnom padu. U intervjuu za Wall Street Journal Dimon je rekao da ga sadašnje stanje u gospodarstvu podsjeća na sedamdesete godine prošlog stoljeća. Naime, 1973. SAD je ušao u razdoblje recesije u kojem se istodobno svjedočilo visokoj inflaciji i snažnoj nezaposlenosti. Gospodarstvo nije pokazivalo znakove oporavka sve do 1975. godine.

E sad, u kontekstu oživljavanja gospodarstva moglo bi doći do injekcije likvidnosti, koju je prošli tjedan spominjao Arthur Hayes, a sada to ponavljaju analitičari QCP-a, iskorištavanjem Općeg računa riznice, TGA-a, pod ingerencijom Ministarstva financija, na kojem se drži blizu bilijun dolara, i Programa obrnute ponovne kupovine (RRP), s 400 milijardi dolara.

Dakle, postoji opcija ubrizgavanja do 1,4 bilijuna dolara likvidnosti, što bi naravno pogodovalo gospodarstvu i svim klasama imovine, ali bi istovremeno podgrijalo inflaciju. Sve u svemu, zeznuta je ta ekonomija.

Nastavlja se pritisak na kripto tržište

„Bull run možda je već gotov“