Nastavlja se pritisak na kripto tržište

Tijekom vikenda šire tržište kriptovaluta ponovno je bilo pod pritiskom, a cijena bitcoina suočila se s dodatnom korekcijom od 2,2 % i pala ispod 62.500 USD-a.

S druge strane, prostor altcoina svjedočio je još većem prodajnom pritisku, pri čemu se prvih deset altcoina povuklo između četiri i deset posto. Ništa bolje nije ni danas. Vidjet ćemo kako će danas reagirati američki ETF-ovi, koji su od lansiranja u prvom mjesecu glavno pogonsko gorivo za rast BTC-a i posljedično cijelog tržišta.

Posljednja tri dana prošlog tjedna zabilježeni su odljevi, a BlackRockov fond IBIT također je tri dana ostao s nultim tokovima nakon 71 dana konstantnih priljeva, što je navelo trgovce da se zapitaju je li interes za investicijske Bitcoin proizvode počeo jenjavati.

Međutim, kako je prethodno napisao na X-u Bloombergov analitičar James Seyffart, potpuno je uobičajeno da ETF-ovi zabilježe nula posto priljeva. Dapače, svaki će dan većina ETF-ova imati nulte tokove. „U SAD-u ima oko 3500 različitih ETF-ova. Jučer je njih 2903 imalo protok jednak nuli“, objasnio je Seyffart, dodajući da nulti tokovi nastaju kada ne postoji znatna razlika između ponude i potražnje.

A s obzirom na generalni sentiment na tržištu koji se reflektira na ETF-ove, sasvim je jasno zašto interesa nema. Što se američkih ETF-ova tiče, s pozitivne strane treba istaknuti da mnogi smatraju da je trenutačna pauza prolazna i da će se priljevi nastaviti.

Tako iz financijskog diva Bernsteina kažu da je usporavanje Bitcoin ETF-ova kratkoročna stanka prije nego što se ETF-ovi više integriraju u platforme privatnih banaka, s financijskim savjetnicima i većim brojem brokerskih platformi, i da to nije početak zabrinjavajućeg ili negativnog trenda.

Analitičari Bernsteina primjećuju da je vodeća kriptovaluta bila ograničena u pogledu cijene, bez jasnog zamaha prema bilo kojoj strani nakon halvinga, ali navode i da njihove prognoze da će bitcoin dosegnuti 150.000 USD-a u 2025. ostaju nepromijenjene.

Međutim, bitcoin je trenutačno na putu prema 12 posto mjesečnog minusa. Ako 4. mjesec zatvori s takvim rezultatom, bit će to mjesec s najgorim rezultatima bitcoina od 11. 2022., odnosno vrhunca posljednjeg medvjeđeg tržišta.

Makro i geopolitička nestabilnost snažno pritišću tržište, a taj će pritisak možda samo još jačati nakon ovotjedne odluke Federalnih rezervi SAD-a o visini kamatnih stopa, koja je na rasporedu u srijedu, a pogotovo nakon govora čelnika FED-a, Jeromea Powella, koji tradicionalno slijedi istoga dana. Powellu svakako nije lako. Ekonomija slabi, a inflacija jača unatoč zadržavanju visokih kamatnih stopa, pa se preko Bare sve glasnije spominje kriza, ali i, što je još gore, stagflacija.

Pravi rast kripto tržišta tek krajem godine?

Kriza ili čak stagflacija u SAD-u?