Tron Justina Suna nova je Terra?

Kolaps Terra Lune jedan je od najkatastrofalnijih događaja u novijoj kripto povijesti. Kolaps tvrtkinog stablecoina poljuljao je povjerenje u sve stabilne kovanice. Zabrinjavajuće signale sada šalje Tronov USDD stablecoin.

Nedavni događaji usmjerili su pozornost na USDD token, stablecoin koji je stvorio osnivač Trona, Justin Sun. Od početka prosinca token je izgubio svoju vezanost 1:1 za američki dolar. USDD-om se trenutačno trguje u rasponu od 0,97 do 0,98 USD.

Letimičan pogled na USDD stablecoin i izdavatelja Tron DAO otkriva ozbiljne probleme u izvješćivanju o rezervama. Zajedno s glasinama o problemima Sunove kripto burze Huobi, ova otkrića mogu ukazivati ​​na ozbiljne sistemske rizike u Tronovom ekosustavu.

Tron DAO tako tvrdi da svaki USDD token ima kolateral u više nego dvostruko većoj vrijednosti, konkretno, 202,30 posto. Ali treba reći kako je većina tih rezervi u Tronovom TRX tokenu, iako je Sun još u srpnju tvrdio da USDD ne ovisi o cijeni Tronovog tokena.

Blockchain podaci pokazuju da je 48,70 % USDD rezervi u Tronovom TRX tokenu. Ako bi TRX pao, to bi utjecalo na iznos kolateralizacije. Dodatno, rezerve Tron DAO-a nisu točno prijavljene na tvrtkinoj web stranici. 

Burn wallet koji ne spaljuje nijedan TRX

Ondje se može vidjeti da jedna adresa novčanika sadrži gotovo devet milijardi TRX-a, procijenjenih na 725 milijuna dolara. Međutim, po trenutačnoj tržišnoj vrijednosti od 0,05 USD po tokenu, vrijednost TRX-a u tom novčaniku bliža je 498 milijuna USD.

USDD također ima svoj vlastiti Tron multi-signature burn wallet, koji obavlja funkciju spaljivanja tokena. Kada korisnici žele USDD tokene, prvo moraju kupiti TRX tokene. Ti TRX tokeni idu u Tronov burn wallet, a korisnik dobiva ekvivalentnu količinu USDD tokena. 

Ipak, ovaj novčanik zapravo nije burn wallet u pravom smislu riječi. U stvarnosti, pametni ugovor novčanika pokazuje da vlasnici novčanika mogu preuzeti tokene i vratiti ih u optjecaj. Nema informacija tko kontrolira potpise. 

Dakle, Tron DAO drži 48,70 % svojih rezervi u TRX-u. Prema tvrtkinoj web stranici, drugi najveći segment njihovih rezervi jest u stabilnim kovanicama USD Coinu (USDC) i Tetheru (USDT). Rezerve u tim stablecoinima iznose 392.878 dolara, to jest oko 31 % USDD rezervi.

Velike sličnosti s Terrinim poslovnim modelom

Međutim, relevantna adresa novčanika pokazuje da DAO ne posjeduje USDC ili USDT tokene. Umjesto toga, adrese novčanika prikazuju ekvivalentnu količinu JustLend USDC i JustLend USDT tokena. 

Izdavatelj je tih tokena JustLend DAO, Tronova platforma za posuđivanje koja je povezana s Tronom DAO. Činjenica da je značajna količina USDD rezervi na JustLendu mogla bi biti zabrinjavajuća, pogotovo jer je platforma za posuđivanje nudila prinose daleko iznad tržišne stope. 

U svibnju 2022. Justin Sun reklamirao je JustLend-ov godišnji postotak prinosa od 40 % na USDD. Također je otkrio da Tron DAO subvencionira tako visoke prinose. Usto DAO nudi mogućnost „yield farminga bez rizika“ putem svojih stablecoina, s oglašenim prinosima od čak 48,52 %.

U biti, Tron DAO Reserve posuđuje više od 392 milijuna dolara u stabilnim kovanicama centraliziranom protokolu posuđivanja koji nudi povrat ulaganja daleko iznad tržišne stope. Usto, vlasništvo nad tim navodno decentraliziranim protokolom visoko je koncentrirano.

Prvih deset vlasnika tokena posjeduje 46,10 % dionica s pravom glasa u JustLend DAO-u. Sve navedeno neodoljivo podsjeća na Terrin poslovni model i samim time pokazuje da bi mogao postojati i znatan rizik od raspada cijelog Tronovog ekosustava.

Nigerija regulira stablecoine i ICO-ove

Sendi Young: „TradFi sve zainteresiraniji za kripto.“