DeFi je odgovor na FTX krizu

Za sve one koji se bave decentraliziranim financijama (DeFi-em), događaji u posljednja dva tjedna posebno su obeshrabrujući. Nedužni su korisnici teško oštećeni, a u nekim slučajevima izgubili su i cijelu životnu ušteđevinu.

Budući da se opseg prijevare, nemara i zloporabe u FTX-u otkriva u sudskim podnescima i procurjelim dokumentima, kriza je već potkopala vjerodostojnost cijelog kripto ekosustava, piše u analizi The Index Coop, decentralizirana autonomna organizacija (DAO) i najveći pružatelj proizvoda u lancu za strukturirano decentralizirano financiranje (DeFi).

Gubitak vjerodostojnosti dolazi zato što šira javnost ne zna da bi zlouporaba korisničkih sredstava na FTX-u, gdje je FTX očito tajno prenosio korisnička sredstva na Alamedu Research, bila nemoguća s pravim decentraliziranim protokolom.

Ondje gdje je FTX očito prikrio svoju nesolventnost kreativnim računovodstvom, takva neprozirnost bila bi nemoguća na otvorenom, nepromjenjivom blockchainu.

Bilo bi neizvedivo da istinski DeFi protokol bez dopuštenja selektivno diskriminira korisnike, kao što je to učinio FTX kada je ta burza prošlog tjedna obavljala transakcije sa stanovnicima Bahama dok je bila u kolapsu.

Nužno je pojednostaviti DeFi

To ne znači da je DeFi u svom trenutačnom obliku besprijekoran. Rizik pametnih ugovora, praznine u tehničkom znanju i spore decentralizirane organizacije imaju svoje nedostatke. U međuvremenu, neki regulirani, centralizirani subjekti pokazali su da mogu biti vrijedni i pouzdani partneri DeFi-u.

Najopasnija situacija, dakle, nisu ni potpuno decentralizirane ni potpuno centralizirane organizacije, već organizacije koje se maskiraju u DeFi dok podliježu istim tendencijama za koje je DeFi upravo dizajniran da ih popravi.

Iz tog razloga, važno je jasno komunicirati razliku između DeFi-a i centraliziranih financija. DeFi zajednica možda zna da FTX nije DeFi projekt, ali novi korisnici, mainstream mediji, regulatori i političari većinom ne uspijevaju shvatiti razliku.

Također DeFi se mora učiniti dostupnijim. Pad FTX-a mogao bi utjecati na do milijun kupaca, od kojih su mnogi koristili platformu jer je bila jednostavna i prilagođena korisnicima. Na kripto zajednici je da izgradi dApps, novčanike i obrazovne materijale koji će običnim korisnicima olakšati i osigurati ulazak u DeFi.

Koliko god bolan bio ovaj trenutak za sve kojima je stalo do DeFi-a, to je također prilika. DeFi se mora razumjeti i vrednovati na temelju vlastitih zasluga. Ako je kripto stigmatiziran radi grijeha centraliziranih financija, onda zajednica nije uspjela diferencirati svoj rad i ukazati na važnost DeFi-a. Ni manje ni više, cijela je budućnost DeFi-a u pitanju, zaključuje The Index Coop.

Intervju tjedna, Belma Gutlić – voditeljica Solutions odjela, Chainsafe

Vitalik o lekcijama nakon kolapsa FTX-a