Stiže li bitcoinov novi ATH prije ili poslije halvinga?

Novi ATH-ovi samo su pitanje vremena. Bit će vrlo interesantno promatrati koliko će iznositi.

Iako je BTC u jednom trenu danas preskočio 43 tisuće dolara, objektivno već gotovo mjesec od rasprodaje nakon odobrenja spot BTC ETF-ova 11. ovog mjeseca, pomaka praktički nema i vodeća kriptovaluta kreće se između 42 i 43K.

Očito je da bitcoin bikovi zasad nemaju istinski zamah potreban za prevladavanje prodajnog pritiska. Ali pitanje je dokad jer pred nama je halving, odnosno prepolavljanje nagrada BTC rudarima, a perspektive kako će cijena reagirati prije i poslije samog događaja znatno se razlikuju.

Neki vjeruju da dolazi velika promjena i da bi bitcoin mogao ne samo probiti svoj put kroz lokalni vrh nego čak i postaviti novu najveću vrijednost ikad prije sredine travnja. 

Glavni razlog? Pa naravno, ETF-ovi odnosno njihovi neto tokovi sada kada se prodajni pritisak od strane GBTC-a konstantno smanjuje. ETF-ovi su tako u manje od 20 dana trgovanja prikupili oko 175 tisuća BTC-ova procijenjenih na 7,5 milijardi.

Analitičari neminovni porast cijene objašnjavaju na sljedeći način: „Tijekom sljedeća dva mjeseca predstoji novih 40-ak dana trgovanja, što bi trebalo rezultirati s do šest milijardi novih dolara u priljevima. Uz trenutačnu tržišnu kapitalizaciju od 850 milijardi, taj bi iznos mogao pomaknuti tržište za barem 50 %, najmanje na 64K.

Druga se pak struja poziva na povijesne obrasce i smatra da znatnijih cjenovnih promjena neće biti sve do nekoliko mjeseci nakon halvinga jer nakon halvinga bitcoinu je obično trebalo 220 do 240 dana da dosegne nove vrhunce.

Dapače, dio analitičara smatra da ćemo opet svjedočiti sell-the-news eventu sličnom onom kao u slučaju odobrenja spot BTC ETF-ova, u kojem će nakon konsolidacije doći do pumpanja prema razini od 49K potaknutog famoznim FOMO-m i potom snažne rasprodaje.

Bilo kako bilo, ili možda bolje rečeno, bilo to prije halvinga ili nekoliko mjeseci nakon, u jednom se svi slažu: snažan rast ne samo BTC-a nego i kompletnog tržišta dolazi. Dakle, novi ATH-ovi samo su pitanje vremena. Bit će vrlo interesantno promatrati koliko će iznositi.

Središnji je argument isti kao i svake četiri godine. Smanjenje blokovske subvencije za pola donosi dodatnu oskudnost, a sada je ona i pojačana dolaskom ETF-ova koji podrazumijevaju dodatni pritisak u smislu potražnje.

“Dominacija tethera loša je za kripto”

Bukele ponovno predsjednik Salvadora