Makroekonomski rizici

I dok analitičari analiziraju, makroekonomski rizici u pozadini i dalje rastu, a ovaj su se tjedan pojavila i nova previranja na kineskim tržištima dionica.

Dionice u Kini pale su na najniže razine u pet godina, a indeks CSI 1000 pao je danas u samo nekoliko sati za 8 %, zaustavivši trgovanje 30 % dionica.

Drama slijedi nakon injekcija likvidnosti iz Pekinga, ali i bankrota Evergrandea, drugog najvećeg kineskog nekretninskog diva. I dok Kineska regulatorna komisija za vrijednosne papire umiruje ulagače obećavajući da će spriječiti abnormalne fluktuacije tržišta, objektivnom promatraču ipak se čini da je sve vjerojatnije da bi se kineska tržišta dionica mogla pridružiti njihovom tržištu nekretnina koje se urušava.

Pitanje koje se postavlja nije je li ova kriza obuzdana, već sprema li se ogroman udar na globalno gospodarstvo. A to naravno ne bi bilo dobro ni za kripto.

Za kripto nije dobar ni prilično rezolutan ton kojim je čelnik Američke središnje banke, Jerome Powell, ponovno potvrdio da od smanjenja kamatnih stopa u trećem mjesecu neće biti ništa. FED čeka još podataka koji će centralne bankare uvjeriti da je inflacija pod kontrolom i da ide prema ciljanih dva posto.

U tom kontekstu treba reći da je sažetak stanja zaposlenosti u SAD-u od petka otkrio da se gospodarstvo i dalje pokazuje snažnim unatoč predviđanjima o nadolazećoj recesiji. Izvješće o zapošljavanju pokazalo je tako da je otvoreno 353.000 novih radnih mjesta, znatno iznad očekivanja od 185.000. A to bi moglo pridonijeti jačanju ili makar zaustavljanju pada inflacije.

To bi moglo rezultirati restriktivnijom politikom FED-a nego što je očekivano i rasprodajom kripto imovine kao odgovorom na novo kvantitativno stezanje (QT), pa čak i nedostatkom kvantitativnog popuštanja (QE).

Neki analitičari smatraju da bi se unatoč makro brojkama zaokret u monetarnoj politici mogao dogoditi zbog povećanja sistemskih rizika unutar američkog bankovnog sustava ili znatnog povećanja stope nezaposlenosti. O ovome potonjem imat ćemo nešto jasniju sliku u četvrtak kada izlaze podaci o broju onih koji traže naknade za nezaposlenost, tzv. jobless claims.

Što se spomenutih banaka tiče, što dulje FED drži stope na sadašnjim razinama, vjerojatnije je da ćemo vidjeti neku vrstu kolapsa ili kreditnog sloma unutar regionalnog bankarskog sustava, posebno među onim institucijama koje imaju znatnu izloženost američkim komercijalnim nekretninama.

Da to nisu puka naklapanja, pokazuje slučaj s kraja prošlog mjeseca kada su dionice regionalnih američkih banaka potonule, povučene 40-postotnim padom dionica New York Community Bancorpa nakon što je smanjio svoju dividendu i objavio iznenađujući gubitak, obnovivši strahove o zdravlju sličnih zajmodavaca.

A uostalom od trostrukog S slučaja, odnosno gašenja banaka Silvergate, Signature i Silicon Valley, nije prošla ni godina.

Bukele ponovno predsjednik Salvadora

Stiže li bitcoinov novi ATH prije ili poslije halvinga?