BlackRockov spot BTC ETF najbolja stvar za bitcoin?

Izvršni direktor Galaxy Digitala, Mike Novogratz, među onima je koji su oduševljeni viješću, dok drugi upozoravaju da bi to mogao biti početak velikog institucionalnog preuzimanja.

BlackRockova prijava za spot (BTC)  ETF potaknut će povjerenje investitora u bitcoin a njegovo bi pokretanje bilo najbolja stvar koja se mogla dogoditi za najveću kriptovalutu smatra dio promatrača, primjerice, izvršni direktor Galaxy Digitala Mike Novogratz.

Oni koji vide ovaj potez pozitivnim dalje kažu kako je spremnost BlackRocka da nastavi s Bitcoin ETF-om u vrijeme kada je SEC na pohodu protiv kriptovaluta kripto kompanija vrlo znakovita, odnosno da pokazuje uvjerenje u status BTC-a kao robe a ne vrijednosnog papira.

A malo je vjerojatno da bi BlackRock nastavio s ETF-om ove prirode bez ozbiljnih konzultacija s regulatorima i svojevrsnih garancija oko budućeg statusa bitcoina. Jer, nemojmo zaboraviti BlackRock vodi Larry Fink kojeg se naziva najmoćnijim čovjekom svjetskih financija

Proklamiranu namjeru BlackRocka da koristi Coinbase za kontrolu sredstava također treba promatrati kao golem porast povjerenja u Coinbase dok burza priprema svoju pravnu obranu protiv tužbe SEC-a.

Argumenti kritičara

No, ona druga skeptična strana nije ništa manje glasna i ima pregršt kritika na račun vijesti. Pa tako kažu da ovaj potez tradicionalnog investicijskog diva potkopava etos decentralizacije kriptovaluta, odnosno da je ovo početak gomilanja bitcoina od strane institucija.

Investitor Scott Melker objasnio je u intervjuu od 16. lipnja  da bi takvo odobrenje predstavljalo medvjeđu uslugu inovatorima kripto-native koji su izgradili industriju:

Steven Lubka, izvršni direktor u Swan Bitcoinu predviđa tako da će BTC dosegnuti milijun dolara, ali i da će simboličan broj malih ulagača uživati u plodovima tog rasta jer će većina BTC-a biti u vlasništvu BlackRocka, Goldman Sachsa i drugih divova koji će stajati iza ETF-ova.

Nadalje, odobrenje bi bilo šamar onima koji su se prijavili za spot ETF i bili odbijeni od strane SEC-a poput Grayscalea ili blizanaca Winklevoss ali i, prema nekima, gušenje industrije kako bi dopustili financijskim divovima da preuzmu vlast i unište kompletan kripto osim BTC-a.

Osnivač Cardana Charles Hoskinson tako kaže da su maksimalisti, koji imaju ekstremna stajališta u korist jedne kriptovalute, fanatici koji žele naštetiti cijeloj industriji.

“Skupina ljudi koja navija da američku vladu da uništi sve njihove konkurente, koji neprestano lažu o tehnologiji, koji nas nazivaju kriminalcima i ne priznaju DeFi ili istinsku decentralizaciju nisu naši prijatelji”, ustvrdio je Hoskinson.

Kao i uvijek istina je negdje u sredini. Naravno da navedene kritike u dobrom dijelu stoje, ali činjenica jest i da bi eventualno odobrenje BTC spot ETF-a donijelo velike količine institucionalnih sredstava prvenstveno u bitcoin ali posredno i u šire kripto tržište.

Naime, potez BlackRocka bi mogao biti ključni korak prema širem prihvaćanju i priznavanju ne samo BTC-a već i drugih snažnih projekata poput primjerice Hoskinsonovog Cardana. Što cijelu kripto industriju gura s plesa po margini u svojevrsni mainstream. Pa kome drago….

BlackRock aplicirao za spot BTC ETF

Binance u novim problemima