Razlike između tužbi protiv Binancea i Coinbasea

Američka komisija za vrijednosnice i burzu (SEC) ovaj je tjedan krenula u lov na dva najveća svjetska kripto brenda, tuživši Binance i Coinbase.

U svom kontinuiranom napadu na industriju, predsjednik SEC-a Gary Gensler u ponedjeljak je ustvrdio da je Binance, najveća svjetska burza digitalne imovine po volumenu, vođen kroz “mrežu obmana” izvršnog direktora Changpenga Zhaoa (CZ) i da je pomiješao sredstva klijenata. 

Regulator je u utorak pak ustvrdio da je najveća američka kripto burza Coinbase godinama radila kao nelicencirana burza vrijednosnih papira i “stavila svoj interes za povećanjem dobiti nad interese ulagača”.

Ali tužbe su vrlo različite. Iako su i optužbe protiv Coinbasea ozbiljne, žalba protiv Binancea je puno teža. Naime, izravno se spominje izvršni direktor tvrtke CZ ali je ujedno i znatno duža, s težim optužbama. 

Kombinacija sredstava protiv poduzeća

SEC tvrdi da je div digitalne imovine Binance koristio fiat i kripto sradstava kupaca “kako su optuženi željeli”. Te optužbe u velikoj mjeri podsjećaju na one protiv njegovog bivšeg konkurenta, FTX-a. 

No, treba istaknuti da za razliku od osnivača FTX-a Sama Bankman-Frieda, koji se suočava s 13 kaznenih prijava, SAD još nije podigao kaznene prijave protiv Binancea ili Zhaoa. 

Što se Coinbasea tiče, SEC tvrdi da je tvrtka sa sjedištem u San Franciscu godinama radila kao neregistrirana nacionalna burza vrijednosnih papira, broker i klirinška agencija. Također se navodi da je Coinbase nudio i prodavao neregistrirane vrijednosne papire putem svoje usluge stakinga .

I premda se u pritužbi tvrdi da je Coinbase kriv za miješanje, ne navodi se miješanje sredstava nego funkcija. “U drugim dijelovima naših tržišta vrijednosnim papirima, te su funkcije odvojene”, rekao je SEC, misleći na funkcije burze vrijednosnih papira, brokera i klirinške agencije. 

Nema optužbi za prijevaru za Coinbase

Dakle, protiv američke burze se ne navodi prijevarna aktivnost. SEC jednostavno tereti Coinbase da je spojio tri funkcije koje su obično odvojene na tradicionalnim tržištima vrijednosnih papira – one brokera, burzi i klirinških agencija ne registrirajući se pritom niti za jednu od tih djelatnosti.

Treba posebno spomenuti da je SEC taj isti poslovni model kojeg sada pokušava kriminilizirati odobrio u okviru svoje IPO diligence kada je 2021 godine Coinbase izlazio na burzu. Dodatno, važno je napomenuti da je Coinbase jedan od najreguliranijih kripto entiteta uopće.

Daljnja razlika jest što SEC navodi da su se Binanceove sporne radnje dogodile pod “CZ-ovom kontrolom”. Kao glavnog optuženika, SEC spominje izvršnog direktora tvrtke gotovo 200 puta na 136 stranica. U tužbi protiv Coinbasea, izvršni direktor Brian Armstrong spominje se samo jednom. 

Možda su najalarmantnije tvrdnje da su milijarde dolara sredstava kupaca otišle na bankovni račun entiteta pod kontrolom CZ-a. 

“Putem računa u vlasništvu i pod kontrolom Zhaoa i Binancea, milijarde dolara sredstava američkih korisnika s obje Binance platforme pomiješane su na račun koji je držao subjekt pod kontrolom CZ-a (zvan Merit Peak Limited) i korištena u kupnji kriptovaluta, dodaje se u pritužbi. 

SEC također tvrdi da su, unatoč tvrdnjama CZ-a i Binancea da je američkim klijentima bilo ograničeno korištenje najveće Binanceove platforme, “iza kulisa” oni “potajno” dopustili velikim američkim klijentima da trguju na kripto burzi.

U slučaju Coinbasea, s druge strane, SEC ne navodi da je burza nezakonito nudila usluge korisnicima s kojima nije trebala poslovati. Ali vrijedi istaknuti da bi jedna od kazni koju SEC traži u tužbi protiv Coinbasea naložila odnosno zabranila tvrtci da radi kao burza ili broker u SAD-u.

ARK Invest dokupio COIN

DeFi i dalje otporan