Zašto je važan Hinmanov govor

Hinmanov govor iz 2018., u nedostatku izričitih regulatornih smjernica, dugo je predstavljao najbolju pretpostavku za zainteresirane kripto tvrtke da izbjegnu provedbene radnje regulatora.

Možemo reći da se sad već godinama postavlje pitanje o tome je li provođenje mjera protiv inovativnih tehnologija zbog neusklađenosti i druge navodne štete legitimno korištenje resursa poreznih obveznika s obzirom na nepostojanje jasnog regulatornog okvira.

Naime, ako na web stranici SEC-a želite saznati treba li i kako registrirati kriptovalutu kao vrijednosni papir kod tog regulatora nećete pronaći nikakve informacije. To je vjerojatno zato što Kongres nije donio zakone o tom pitanju, a sam SEC nije proveo postupak za stvaranje pravila.

Stoga je Hinmanov govor od nekih 3100 riječi sve što je i dan danas dostupno. I iako je Hinman u tom svom, sada legendarnom govoru rekao da su komentari njegovo a ne SEC-ovo mišljenje u njemu se ipak navodi 13 znakovitih pitanja za koja se čini da su de facto smjernice. 

Donošenje pravila je nešto što bi trebalo biti conditio sine qua non za sektorske agencije kao što je SEC, i teško je zamisliti da SEC može nastaviti regulirati cijelu američku kriptoindustriju bez izričitih pravila. 

Je li moguće da je Hinman održao ovaj govor upravo kako bi SEC-u pružio pokriće kako bi mogao provoditi ovrhe bez skupa pravila, pitanje je koje dolazi samo po sebi. Najbitniji dio govora odnosi se na izjavu da Ether nije vrijednosni papir, odnosno da kao takav nije pod regulatornom paskom SEC-a.

Je li bilo korupcije?

Vrlo brzo nakon toga SEC je pokrenuo slučaj protiv rivala Ethereuma, Ripplea, tražeći milijarde u kaznama za ponudu tokena nazvanog XRP za koji se razumno činilo da odgovara Hinmanovim kriterijima za ether. Dakle postupak je trebao biti pokranut protiv obja subjekta ili nijednog.

Pojavile su se tvrdnje o sukobu interesa koje sugeriraju da je Hinman imao financijski udio u subjektu koji promovira ether u odnosu na konkurentske kovanice poput XRP-a. 

Zasebno, vladina nadzorna organizacija Empower Oversight tužila je SEC kako bi dobila materijale koji pokazuju da je Hinman primio milijune dolara u mirovini od svoje bivše odvjetničke tvrtke Simpson Thacher & Bartlett (STB), koja se pridružila savezu posvećenom ekskluzivnoj promociji Ethereuma.

Ovo naravno vrišti na eklatantnu korupciju pa je potpuno nejasno zašto se Hinman ne pozove da svjedoči na saveznom sudu. Pogotovo ako se radi o tako velikom i presedanskom slučaju kao što je SEC protiv Ripplea.

U svakom slučaju, otkrivanje dokumenata iz SEC-a nakon Hinmanovog govora moglo bi pojasniti jesu li zagovornici Ethereuma utjecali na govor i jesu li dužnosnici SEC-a raspravljali o ključnim pitanjima o tome što token čini vrijednosnim papirom. 

Obično takve govore odobri savjetnik agencije prije izlaska u javnost. Takvi nalazi mogli bi ojačati tvrdnju obrane da SEC nije pošteno obavijestio Ripple i ostatak tržišta. Ako je sam SEC bio zbunjen ili ambivalentan u vezi s kripto politikom, slijedi da pravo biti zbunjeni imaju inovatori i investitori. Ili čitaj Ripple!

Značajna pobjeda Ripplea nad SEC-om

Tether slijedi primjer MicroStrategyja