Andresen više ne misli da je Craig Wright tvorac BTC-a

Gavin Andresen, jedan od prvih Bitcoin entuzijasta, osnivač Bitcoin Foundationa i nekada jedan od najbližih suradnika misterioznog tvorca BTC-a, Satoshija Nakamota, napisao je kako je požalio što je podržao Craiga Wrighta u tvrdnji da je upravo on Satoshi.

Nakon što je nekoć podržao samoproglašenog kreatora Bitcoina, Andresen je na svom blogu napisao da više ne vjeruje australskom informatičkom znanstveniku Craigu Wrightu, koji je stvorio fork Bitcoina nazvan Satoshi Vision (Bitcoin SV), tvrdeći da je to pravi BTC.

Gavin Andresen podržavao je Craiga Wrighta kao Satoshija nakon što je prije nekoliko godina izjavio da mu je Wright dao privatan dokaz da je on doista kreator digitalnog zlata.

Prema Andresenu, Craig mu je tijekom privatnog sastanka u Londonu navodno pokazao digitalni potpis koji bi mogao pripadati samo pravom Satoshiju Nakamotu. To je upalilo i Wright je uvjerio ovog Bitcoinera.

Međutim, Andresen je sada na svom blogu napisao da mu je žao što je previše vjerovao Wrightu i što je bio uvučen u igru otkrivanja tko je zapravo (ili nije) Satoshi, dodajući da odbija više igrati tu igru.

Satoshi je skupina ljudi

Nije precizirao što ga je točno natjeralo da promijeni mišljenje o Wrightu. Craig Wright pojavio se 2019. s Bitcoin SV-om i proglasio se legendarnim tvorcem BTC-a koji je iznenada odlučio izaći iz sjene.

Mnoge vodeće osobe u kripto industriji opravdano su izrazile svoje sumnje. Zauzvrat, Wright ih je redom počeo tužiti. Među njegovim tuženicima bio je i Vitalik Buterin, suosnivač i voditelj Ethereum blockchaina.

Wright je također patentirao slavni Bitcoinov White Paper, potom prisilivši sve koji su ga imali na svojoj web stranici da ga uklone jer je to bilo kršenje njegovog patenta.

Treba spomenuti kako je nedavno tehnički direktor Ripplea, David Schwartz, izjavio da bi Satoshi Nakamoto mogla biti skupina ljudi i da zbog toga milijun BTC-a zaključanih u Satoshijevom novčaniku i dalje ostaje netaknuto.

Schwartz vjeruje da su neki članovi te skupine možda već umrli, ostavljajući tako druge bez pristupa pravom kripto bogatstvu. Jedan milijun BTC-a trenutačno vrijedi približno 23 milijarde dolara.

Osnivač YouTube kanala CryptoLaw, John Deaton, smatra pak da je Craig Wright možda bio uključen u stvaranje BTC-a na samom početku, kao jedan od članova tima Satoshi Nakamoto.

Sberbank planira DeFi platformu na Ethereumu

Institucionalni trgovci preusmjeravaju pozornost s blockchaina na AI