Institucionalni trgovci preusmjeravaju pozornost s blockchaina na AI

Godišnje, sedmo po redu izvješće JP Morgana, e-Trading Edit, u siječnju je anketiralo 835 institucionalnih trgovaca na 60 svjetskih tržišta.

Više od polovice institucionalnih trgovaca koje je anketirao globalni financijski div JP Morgan reklo je da će umjetna inteligencija i strojno učenje biti najutjecajnija tehnologija u oblikovanju budućnosti trgovanja u sljedeće tri godine.

Godišnja procjena raspoloženja trgovaca obuhvaća nekoliko klasa imovine i namijenjena je otkrivanju nadolazećih trendova i tema o kojima se najviše raspravlja.

Čini se da je kripto medvjeđe tržište, zajedno s nedavnim potrošačkim i komercijalnim pomamama oko pristupačne tehnologije umjetne inteligencije poput ChatGPT-a, promijenilo poglede stručnjaka u financijskoj industriji. 

Prošle godine, blockchain i distributed ledger tehnologija izjednačili su se na drugom mjestu s umjetnom inteligencijom i strojnim učenjem, a 25 posto ispitanika proglasilo ih je ključnima za budućnost. Na prvom su mjestu mobilne aplikacije za trgovanje, s 29 posto.

Sada AI nadmašuje svaku drugu važnu kategoriju tehnologije sa stopom prihvaćenosti od 53 %, daleko ispred API integracije (14 %) i blockchaina (12 %). Glavna tehnologija 2022., mobilne aplikacije, pala je na 7 %, zajedno s kvantnim računalstvom.

Baveći se konkretno kriptom, JP Morgan otkriva da 72 % trgovaca nema planove trgovati kripto digitalnom imovinom, a 14 % predviđa da planiraju trgovati u roku od narednih pet godina. Unatoč tomu, ispitanici su očito uvjereni da su drugi igrači optimistični po pitanju kripta.

„Predviđa se da će kripto i digitalna imovina, roba i krediti imati najveći porast volumena elektroničkog trgovanja tijekom sljedeće godine“, navodi se u izvješću, a sudionici predviđaju da će do 2024. godine 64 posto njihove aktivnosti biti u kripto prostoru.

Andresen više ne misli da je Craig Wright tvorac BTC-a

Siječanj 2023. drugi najgori po otpuštanjima u kripto sektoru