Sberbank planira DeFi platformu na Ethereumu

DeFi sustavi mogu istisnuti tradicionalno tržište bankarskih usluga, rekao je direktor Sberbankovog Blockchain Laba, Konstantin Klimenko.

Najveća ruska banka, Sberbank, radi na pokretanju svoje platforme za decentralizirano financiranje (DeFi), pripremajući se za testiranje proizvoda za nekoliko mjeseci.

Sberbank očekuje pokretanje otvorenih probnih verzija svoje DeFi platforme do svibnja 2023. Trenutačno se testira u privatnoj beta verziji i bit će potpuno otvorena do kraja travnja, omogućavajući korisnicima provođenje prvih komercijalnih transakcija.

Iz Sberbanka kažu da će platforma biti kompatibilna s Ethereumovim blockchainom, omogućavajući korisnicima da koriste novčanike poput MetaMaska za premještanje svoje imovine. Također napominju da će korisnici moći prenijeti svoju imovinu s drugih platformi.

Sberbankova DeFi platforma ima za cilj postati glavni DeFi ekosustav u Rusiji. Čelnici banke također smatraju da su DeFi sustavi sposobni istisnuti tradicionalno tržište bankarskih usluga.

Najava je u skladu s prethodno objavljenim planovima Sberbanka da omogući DeFi aplikacije na infrastrukturi banke. 

U studenom 2022. Sberbank je najavio skup novih značajki za svoju vlasničku blockchain platformu, uključujući kompatibilnost s pametnim ugovorima i aplikacijama na mreži Ethereum.

Međutim, nije jasno kako će nadolazeća platforma biti regulirana jer Rusija tek treba donijeti regulaciju digitalnih valuta. Prema Anatoliju Aksakovu, čelniku Duminog odbora za financijsko tržište, Rusija će svakako usvojiti kripto propise 2023. godine.

Kao što je već objavljeno, Sberbank se borio s pokretanjem nekih blockchain alata tijekom proteklih nekoliko godina zbog višestrukih odgoda registracije od ruske središnje banke. 

Prvotno očekujući pokretanje svoje platforme za izdavanje digitalne imovine 2021., Sberbank je nakraju dobio odobrenje Banke Rusije u proljeće 2022. Ruska vlada većinski je dioničar u Sberbanku i drži 50 posto udjela plus jednu dionicu.

Alfa-Bank, jedna od najvećih privatnih banaka u Rusiji, 2. veljače postao je četvrta financijska institucija u zemlji kojoj je dopušteno izdavati digitalnu imovinu, uz Sberbank, državnu platformu za tokenizaciju Atomyze i fintech tvrtku Lighthouse.

Tužba protiv Logana Paula zbog CryptoZoo-a

Andresen više ne misli da je Craig Wright tvorac BTC-a