Velika Britanija na korak do zakona o kriptu

Zakonodavci u Ujedinjenom Kraljevstvu glasali su za priznavanje kriptovaluta kao reguliranih financijskih instrumenata i proizvoda u njihovoj nadležnosti.

Zakon o financijskim uslugama i tržištima uključuje sveobuhvatnu gospodarsku strategiju britanske vlade nakon Brexita, a jedan dio predviđa uključivanje digitalne imovine kao jednog od financijskih instrumenata u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Prijedlog zakona temelji se na postojećim mjerama za proširenje propisa o stabilnim kovanicama i spominje „imovinu digitalnog namirivanja“ (DSA) kao novi pojam, udaljavajući se od upotrebe „imovine kriptovaluta“.

Prema vladi Ujedinjenog Kraljevstva, kripto imovina koristi neki oblik tehnologije distribuirane knjige (DLT), dok DSA uključuje stabilne kovanice s obzirom na njihov potencijal da se razviju u široko rasprostranjeno sredstvo plaćanja.

Regulatorni opseg imovine kriptovaluta proširit će se i na neovlaštene tvrtke koje posluju u Ujedinjenom Kraljevstvu, a zakon će pomoći i Ministarstvu financija u davanju regulatornih odgovora na bilo kakav budući razvoj u sektoru kriptovaluta.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva već je najavila da će postojati paket mjera s ciljem poboljšanja regulative i jasnoće oko blockchaina, kripta i Bitcoina. Također, novi premijer Rishi Sunak izrazio je interes za određena područja kripta, primjerice, kroz potporu stvaranja državnog NFT-a.

Najmlađi čelnik koji je preuzeo dužnost u Downing Streetu broj 10 glasno je podržao i digitalne valute središnje banke. Sve to moglo bi rezultirati većim prihvaćanjem kriptovaluta i većim ulaganjima u taj sektor unutar zemlje, a to i jest glavni cilj.

Naime, u prvotnom prijedlogu zakona iz 18. listopada sugerirano je da će se predložiti niz mjera za održavanje i poboljšanje položaja Ujedinjenog Kraljevstva kao globalnog lidera u financijskim uslugama, pa tako i u uslugama povezanima s kriptom.

Ali prijedlog zakona mora proći još brojne faze kako bi bio usvojen. Kako sada stoje stvari, prijedlog zakona bit će proslijeđen Domu lordova, Gornjem domu parlamenta. Zatim će se razmatrati njegove izmjene prije konačnog odobrenja kralja Charlesa III.

Snažan oporavak tržišta

Dnevni pregled 26.10.’22.