Binance pokreće 500 milijuna USD težak fond za bitcoin rudare

Binance, najveća svjetska mjenjačnica kriptovaluta, predstavila je kreditnu liniju od 500 milijuna dolara koja bi trebala pomoći rudarima bitcoina jer kombinacija troškova energije, niskih cijena bitcoina i kompleksnost rudarenja opterećuje sektor.

Tvrtka je objavila da je njezin projekt Binance Pool dizajniran za pružanje sigurnih usluga financiranja duga javnim i privatnim kompanijama za rudarenje bitcoina (BTC). Zajmoprimci će imati pristup kreditima na rok od 18 do 24 mjeseca, s kamatnim stopama u rasponu od 5 do 10 posto.

Također će morati ponuditi kolateral u obliku hardvera za rudarenje ili kriptovaluta koji će se smatrati „zadovoljavajućim za Binance“. Binanceov potez i više je nego dobrodošao u trenutačnom kontekstu industrije jer rudarima postaje sve teže ostvariti profit.

Samo prošlog mjeseca, Compute North podnio je zahtjev za bankrotom, Iris Energy prodao je 100 milijuna dolara temeljnog kapitala kako bi generirao gotovinu, Compass Mining zatvorio je svoje operacije u Gruziji, a jedan od najvećih bazena za rudarenje bitcoina, Poolin, zamrznuo je isplate.

Matematička kompleksnost rudarenja također je dosegnula najvišu razinu ikada, što znači da rudarima treba još više resursa kako bi nastavili ostvarivati profit. Visoki su troškovi energije pak učinili operacije rudarenja znatno skupljima.

To je pogotovo izraženo jer se najveća svjetska kriptovaluta još oslanja na energetski intenzivan model provjere valjanosti dokaza rada (PoW). Nedavni prelazak Ethereuma na proof-of-stake (PoS), koji je dramatično smanjio potrošnju energije u mreži, izgleda vrlo pametno u trenutačnom energetskom krajoliku.

Rudari su posebno teško pogođeni medvjeđim tržištem, s padom prihoda od rudarenja za gotovo 60 % od početka godine. Stoga se sve više okreću kreditnim linijama kako bi ostali na površini i bili profitabilni, u nadi da će prebroditi ovu kripto zimu.

Binance nije jedina tvrtka koja daje kredite rudarima. Početkom mjeseca Maple Finance najavio je kreditnu liniju od 300 milijuna dolara za posrnule rudare bitcoina, iako uz kamatne stope do 20 %.

Graf koji pokazuje strelicu prema gore

Inflacija ponovno srušila tržišta

Fotografija Anthony Hopkinsa

NFT-i Anthonyja Hopkinsa rasprodani za nekoliko minuta