Procurio novi porezni EU zakon za kripto

Pružatelji kripto usluga morat će prijaviti pojedinosti o transakcijama svojih klijenata iz EU nacionalnim poreznim tijelima.

Uz pružatelje kripto usluga, mogao bi se primjenjivati na stabilne kovanice, derivate i nezamjenjive tokene (NFT-e), ali i prisiliti čak i pružatelje kripto usluga izvan EU-a da se registriraju unutar bloka, otkriva dokument.

„Obveza prijavljivanja prihoda zarađenog ulaganjima u kripto imovinu i razmjena takvih informacija pomoći će državama članicama da dobiju potpune informacije kako bi naplatile dospjele porezne prihode“, stoji u nacrtu dokumenta.

Postojeća porezna pravila, poznata kao Direktiva o administrativnoj suradnji, nastoje osigurati da ljudi ne skrivaju novac na stranim bankovnim računima kako bi izbjegli oporezivanje. Ali EU dužnosnici sada su zabrinuti da kripto računi pružaju priliku za bijeg.

Zakon je također potreban kako bi se bolje provele financijske sankcije protiv Rusije, dodaje se u dokumentu, navodeći strahovanja da bi se kripto imovina mogla koristiti kao sredstvo za izbjegavanje sankcija koje su usmjerene na tradicionalniju imovinu.

Prema planovima, pružatelji kripto imovine morali bi prikupiti i provjeriti podatke svojih korisnika, poput imena, adresa, brojeva socijalnog osiguranja i datuma rođenja, koji bi se zatim slali poreznim vlastima u zemlji poreznog prebivališta korisnika.

Pravila bi se proširila izvan postojećeg zakona o kripto imovini poznatog kao MiCA, pokrivajući tvrtke koje nude nezamjenjive tokene (NFT-e) i strane tvrtke koje imaju klijente unutar bloka.

„Takvi pružatelji usluga kripto imovine moraju se registrirati u državi članici EU-a“, navodi se u dokumentu, i dodaje se da bi ograničavanje opsega samo na pružatelje usluga kripto imovine sa sjedištem u EU-u moglo značajno smanjiti porezne prihode.

„Ukupni IT i drugi početni troškovi za provedbu mjera iznosit će stotine milijuna eura, a snosit će ih pružatelji kripto usluga i porezne uprave. Direktiva se odnosi i na centralizirane i na decentralizirane platforme, kao i na mala ili nedavno osnovana poduzeća“, stoji u prijedlogu zakona.

Prijedlog zakona o porezima EU-a trebao bi biti odobren na sastanku Komisije 7. prosinca.

Burze u UK moraju otkriti podatke klijenata

SBF tajno donirao republikance