Dugoročna očekivanja u post-halvingu

Nakon subotnjeg, četvrtog prepolovljavanja Bitcoina, dnevna je količina novoizrudarenih BTC-a pala na 450 komada, što nije znatno promijenilo cijenu vodeće kriptovalute, unatoč silnom hypeu i iščekivanju nekih.

Zapravo je i bilo iluzorno očekivati neku znatniju cjenovnu akciju, i to ne u kontekstu komentara analitičara JP Morgana da je halving već uključen u cijenu, već iz jednostavnog razloga što prepolovljavanje ne djeluje trenutno. Dio analitičara smatra da će se pozitivan učinak povezan s halvingom početi manifestirati tek 100-injak dana nakon prošlosubotnjeg događaja, a neki čak predviđaju i duži period.

Razlog je prilično jednostavan. Deficit ponude novih bitcoina izazvan halvingom akumulira se tijekom vremena i prilično je beznačajan u vrlo kratkom roku. Dakle, ako će i biti post-halving korekcije ili nekoliko dosadnih mjeseci s povremenim usponima i padovima, novi cjenovni rekord bitcoina samo je pitanje vremena.

Bitno je podsjetiti da prepolovljavanja imaju tendenciju izazvati povlačenje cijene BTC-a prije dramatičnog oporavka, ali to se obično odvija tijekom više mjeseci, a ne dana ili tjedana. A skok bi ipak mogao doći i puno ranije od tih 100-injak dana, odnosno nekoliko mjeseci. Povijest se možda ne ponavlja, ali se često prati što se bitcoin ciklusa tiče. U kriptu naravno ništa nije sigurno, a to pogotovo vrijedi za ovaj ciklus, u kojem je došlo do legitimizacije i uvođenja u mainstream BTC-a kroz ETF-ove. To je uostalom i dovelo do postizanja novog all time higha sadašnjeg bull runa prije halvinga prvi put u povijesti. Samim time, apsolutno je nemoguće reći čeka li nas relativno uobičajeni ciklus, ubrzani ciklus ili primjerice produženi ciklus, svojevrsni superciklus.

A neki će defetisti čak i reći da je bull run već gotov. Naravno da nije, a pretpostavka je da nakon cjenovnog oporavka na razinama od oko 66K bitcoin bikovi kontroliraju situaciju. Ali ponovno će bitcoinova putanja znatno ovisiti o tome hoće li ti toliko spominjani ETF-ovi opet krenuti pozitivnim tokovima. Pozitivno je to što su u petak, nakon pet uzastopnih dana odljeva napokon zabilježeni neto priljevi.

Sukob na Bliskom istoku kao da su investitori lagano potisnuli, barem ako ne dođe do daljnje eskalacije. Vidjet ćemo sutra kako su ETF-ovi otvorili ovaj tjedan, što bi mogao biti značajan putokaz. U kontekstu ETF-ova ne treba zaboraviti spomenuti i da bi oni iz Hong Konga mogli početi s trgovanjem do kraja ovog mjeseca, a to je onda dodatni pritisak na ponudu, koja je nakon halvinga, kao što rekosmo, s 900 novoizrudarenih bitcoina dnevno pala na 450.

Ilustracije radi, samo je BlackRockov IBIT 5. 4. progutao oko 5000 komada bitcoina. Dakle, kada se priljevi vrate, rast cijene mogao bi biti strelovit. Podsjetimo također, kao što smo spominjali i u prijašnjim člancima, da najveći dio velikih tradicionalnih financijskih institucija, ali i kompanija, još provodi svojevrsni due diligence, promatrajući izvedbu tih i dalje novih ETF-ova i tek se planira uključiti u igru. Stoga sumnje oko uzleta bitcoina na duži rok, kao i ostatka tržišta, jednostavno ne bi smjelo biti.

Sretan halving! Slijedi li skok BTC-a ili korekcija?

Kratkoročna očekivanja u post-halvingu